Drobnjak za ozimnico

Znam svetuje

Drobnjak je bogat vir vitaminov A, C in K, ki krepijo imunski sistem, zdravje oฤi in kosti. Poleg tega vsebuje antioksidante in ลพveplove spojine, ki delujejo protibakterijsko ter podpirajo prebavo.

Zaradi blagih okusov je idealna zaฤimba za solate, omake, juhe in jajฤne jedi. S svojo nizkokaloriฤnostjo je odliฤen dodatek za uravnoteลพeno prehrano.

Sestavine za drobnjak za ozimnico

  • sveลพ drobnjak (vsaj 300 g)
  • sol
  • olivno olje (po ลพelji, za suลกenje ali zamrzovanje v kockah)

Postopek

1Sveลพe nabrani drobnjak dobro operemo in osuลกimo s papirnatimi brisaฤkami ali ฤistim kuhinjskim prtiฤkom. Poskrbimo, da je popolnoma suh, saj se bo sicer teลพje shranjeval.

2Drobnjak na drobno nareลพite z ostrim noลพem ali ลกkarjami.

Suลกenje drobnjaka

Naravno suลกenje: Drobnjak na drobno nareลพemo in ga enakomerno razporedimo po pekaฤu, obloลพenem s papirjem za peko. Pekaฤ postavimo na toplo in zraฤno mesto (npr. na okensko polico) za 3-4 dni, dokler se popolnoma ne posuลกi. Posuลกen drobnjak hranimo v steklenih kozarฤkih na suhem in temnem mestu.

Suลกenje v peฤici: Peฤico segrejemo na 50ยฐC in vanjo postavimo pekaฤ z enakomerno razporejenim narezanem drobnjakom. Suลกimo ga 2-3 ure, obฤasno premeลกamo, da se enakomerno suลกi. Ko je drobnjak krhek in suh, ga shranimo v kozarฤkih.

Shranjevanje drobnjaka

Drobnjak drobno nasekljamo in ga natlaฤimo v modelฤke za led. Prelijemo ga z olivnim oljem ali vodo. Modelฤke postavimo v zamrzovalnik. Ko se kocke strdijo, jih prestavimo v vreฤko za zamrzovanje in po potrebi uporabimo pri kuhanju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite