Drobnjak je bogat vir vitaminov A, C in K, ki krepijo imunski sistem, zdravje oฤi in kosti. Poleg tega vsebuje antioksidante in ลพveplove spojine, ki delujejo protibakterijsko ter podpirajo prebavo.
Zaradi blagih okusov je idealna zaฤimba za solate, omake, juhe in jajฤne jedi. S svojo nizkokaloriฤnostjo je odliฤen dodatek za uravnoteลพeno prehrano.
Sestavine za drobnjak za ozimnico
- sveลพ drobnjak (vsaj 300 g)
- sol
- olivno olje (po ลพelji, za suลกenje ali zamrzovanje v kockah)
Postopek
1Sveลพe nabrani drobnjak dobro operemo in osuลกimo s papirnatimi brisaฤkami ali ฤistim kuhinjskim prtiฤkom. Poskrbimo, da je popolnoma suh, saj se bo sicer teลพje shranjeval.
2Drobnjak na drobno nareลพite z ostrim noลพem ali ลกkarjami.
Suลกenje drobnjaka
Naravno suลกenje: Drobnjak na drobno nareลพemo in ga enakomerno razporedimo po pekaฤu, obloลพenem s papirjem za peko. Pekaฤ postavimo na toplo in zraฤno mesto (npr. na okensko polico) za 3-4 dni, dokler se popolnoma ne posuลกi. Posuลกen drobnjak hranimo v steklenih kozarฤkih na suhem in temnem mestu.
Suลกenje v peฤici: Peฤico segrejemo na 50ยฐC in vanjo postavimo pekaฤ z enakomerno razporejenim narezanem drobnjakom. Suลกimo ga 2-3 ure, obฤasno premeลกamo, da se enakomerno suลกi. Ko je drobnjak krhek in suh, ga shranimo v kozarฤkih.
Shranjevanje drobnjaka
Drobnjak drobno nasekljamo in ga natlaฤimo v modelฤke za led. Prelijemo ga z olivnim oljem ali vodo. Modelฤke postavimo v zamrzovalnik. Ko se kocke strdijo, jih prestavimo v vreฤko za zamrzovanje in po potrebi uporabimo pri kuhanju.