Vsi, ki imate radi puding, roke gor! To je torta, ki te popelje nazaj v otroštvo, pa tudi današnji otroci jo imajo radi. Puding torta je iz kakavovega biskvita in kreme iz vaniljevega in čokoladnega pudinga. Okuse pudingov poljubno menjamo in tako ustvarimo svoje najljubše kombinacije.
Sestavine za puding torto
Kakavov biskvit
- 2 jajci (velikostni razred M)
- 80 g kristalnega sladkorja
- 40 g gladke moke
- 20 g kakava v prahu
Vlaženje biskvita
- 70 ml mleka
- 2 žlici instant kakava
Čokoladna pudingova krema
- 250 ml mleka
- 1 zavitek praška za čokoladni puding
- 80 g kristalnega sladkorja
- 2 lističa želatine
- 200 g sladke smetane za stepanje
Vaniljeva pudingova krema
- 250 ml mleka
- 1 zavitek praška za vaniljev puding
- 80 g kristalnega sladkorja
- 2 lističa želatine
- 200 g sladke smetane za stepanje
Postopek
Kakavov biskvit
1Pečico segrejemo na 180 °C. Sestavine ustrezajo pekaču, premera 18 cm.
2Jajci s sladkorjem na najvišji hitrosti stepamo 10 minut.
3Na jajčno maso presejemo moko s kakavom in nežno vmešamo z lopatko.
4Maso enakomerno razporedimo po pekaču, ki smo ga obložili s papirjem za peko (dno) in pečemo približno 15 minut (naredimo preizkus z zobotrebcem).
5Pečen biskvit po nekaj minutah vzamemo iz pekača in ga ohladimo na mreži.
6Ohlajenemu biskvitu odrežemo vrhnjo plast (kožico).
Vlaženje biskvita
1Mleko segrejemo in primešamo kakav. Ohladimo.
Čokoladna pudingova krema
1Sladko smetano stepemo in damo na hladno.
2Lističe želatine vsaj 5 minut namakamo v hladni vodi.
3150 ml mleka s sladkorjem segrejemo do vretja; ostalo mleko gladko zmešamo s praškom za puding.
4Pudingovo mešanico prilijemo k vrelemu mleku in na srednji temperaturi s stalnim mešanjem kuhamo, da se puding zgosti.
5Puding prelijemo v plastično posodo in v njem stopimo ožete lističe želatine. Z ročnim mešalnikom dobro premešamo in puding pokrijemo s plastično živilsko folijo tako, da se je dotika. Ohladimo ga do mlačnega (puding naj bo raje nekoliko bolj topel kot prehladen).
6Mlačen puding z ročnim mešalnikom gladko razmešamo in mu v dveh korakih z lopatko primešamo stepeno smetano.
7Biskvit postavimo na podstavek, ga navlažimo in namestimo obroč. Prelijemo ga s čokoladno pudingovo kremo, površino poravnamo in damo v hladilnik, da se nekoliko učvrsti. Medtem pripravimo vaniljevo pudingovo kremo.
Vaniljeva pudingova krema
1Pripravimo jo po enakem postopku kot čokoladno kremo.
2Vaniljevo kremo prelijemo po čokoladni kremi, površino poravnamo in torto damo za vsaj 6 ur v hladilnik.
3Ohlajeni torti snamemo obroč in jo poljubno dekoriramo.
Nasvet
Pri sestavljanju torte se poslužimo acetatne folije – tako bomo torto zlahka ločili od obroča in ohranili bolj gladek videz.