Pečena gos je po običaju na Martinovo. Če jo že pripravljate prvič, pa je sigurno ne boste zadnjič!
Sestavine
- gos
- na kg gosi 1/4 žlice soli
- poper po okusu
- na kg gosi žlica olja
- voda
Postopek
1Najbolje je, da en večer prej gos mariniramo. To pomeni, da jo dobro solimo in popramo in pustimo čez noč.
2Pred pečenjem gos večkrat prepičimo, da med pečenjem izteka maščoba. Če smo jo imeli čez noč v hladilniku, jo vsaj eno uro pred pečenjem pustimo na sobni temperaturi.
3Najprej gos postavimo na hrbet. Pečico segrejemo na 210 do 230 stopinj Celzija. Gos tako pečemo 30 minut. Priporočamo, da gos pred peko večkrat prebodete in s tam pospešite izcejanje maščobe.
4Velja pravilo, da en kilogram gosi pomeni eno uro peke. Toliko kilogramov kot ima gos, toliko časa jo pečemo na prsnem delu. Temperaturo ta čas znižamo na 130 stopinj. Večkrat gos med peko polivamo z maščobo.
5Po končanem pečenju (1kg=1ura) gos zopet obrnemo na hrbet, temperaturo ponovno dvignemo na 220 stopinj in samo na rešetki pečemo še 20 minut.