Klasični orehovi rogljički so tako dobri, da se kar topijo v ustih. Pripravimo jih iz kvašenega testa, ko pa testo razvaljamo in narežemo na kvadratke, jih začaramo s slastnim nadevom iz orehov, masla, sladkorja in jajc.
Sestavine za orehove rogljičke s kvasom
Za testo
- 300 g moke
- 10 g kvasa
- 2 žlici sladkorja
- 2 žlici masla
- 2,5 dl mleka
- 1 žlica ruma
- limonina lupina
- 1/2 žličke soli
Za nadev
- 250 g mletih orehov
- 1 žlica masla
- 1 žlica sladkorja
- 1 rumenjak
- 2 žlici limonine lupinice
- 2 žlici drobtin
- sneg 1 beljaka
Postopek
1V skledo damo vse sestavine za testo in zamesimo do gladkega. Testo pustimo na toplem, da vzhaja najmanj 1 uro.
2Vzhajano testo razvaljamo za prst debelo in razrežemo na kvadratke velikosti 10×10 cm. Na vsakega damo žlico nadeva, nato upognemo vogal proti drugemu vogalu in ju stisnemo skupaj. Nato ga še enkrat zvijemo in oblikujemo rogljič.
3Nadev pripravimo tako, da v skledi istočasno zmešamo vse sestavine za nadev in na koncu vmešamo sneg beljaka.
4Rogljiče zložimo na malo namaščen pekač, naj bodo 2 cm narazen. Pustimo, da še enkrat vzhajajo.
5Vzhajane rogljiče premažemo z razžvrkljanim jajcem, potresemo s kristalnim sladkorjem in pečemo v segreti pečici pri 200 stopinjah približno 30 minut.