Močnik je tradicionalna jed, pripravljena brez mesa, še posebej pa prepriča ljubitelje mleka.
Sestavine za močnik
- 1 veliko jajce
- 100 g moke
- 2 dcl mleka
- sol
Postopek
1V posodo nasujemo moko, dodamo ščepec soli in premešamo. V sredini moke naredimo luknjo in vanjo zlijemo jajce. Z vilico vse skupaj zmešamo, da nastanejo svaljki. Ko se testo neha prijemati, je mešanja dovolj. Odvečno moko najlažje odstranimo tako, da svaljke stresemo v cedilo in moka bo padla stran.
2V kozici zavremo cca. 2 dcl vode in vanjo stresemo svaljke. Mešamo, da se svaljki ne sprijemajo preveč in kuham še približno 5 min. Večina vode bo izparela.
3Kuhane svaljke malce odcedimo, damo v posodico in zalijemo z mlekom. Mleko je lahko toplo ali hladno, kakor vam je ljubše.