ฤe kaj res velja, je dejstvo, Italijani dobro kuhajo. Kakลกno pa je pravo italijansko testo za pizzo?
Sestavine za eno pizzo
- 160 g moke (tip 500)
- 1 dcl mlaฤne vode
- 3,75 g sveลพega kvasa
- ลกฤepec soli
Postopek
1Kvas nadrobimo in ga damo v mlaฤno vodo. Lahko dodamo ลกฤepec sladkorja. Pustimo, da kvas zaฤne malce delovati.
2V posodo damo moko, dodamo sol in premeลกamo. Na sredino naredimo vdolbino in vlijemo vodo s kvasom. Vse skupaj najprej meลกamo in nato pregnetemo.
3Pomokamo pult in ga posujemo z moko ter testo dobro ugnetemo. Traja naj vsaj 10 minutm saj mora biti voljno, gladko in se ne sme oprijemati prstov.
4Iz testa naredimo kroglo, jo damo nazaj v posodo in pokrijemo. Testo pustimo vzhajati vsaj 45 minut nekje na toplem. Najbolje, da vzhaja eno uro.
5Po eni uri testo sploลกฤimo in ga oblikujemo. Raztegujemo ga od sredine navzven. Ko smo dobili ลพeleno obliko, ga poloลพimo na pekaฤ, ki smo ga obloลพili s peki papirjem.
6Testo ponovno pustimo malo vzhajati (15 minut) in ga nato obloลพimo z naลกimi najljubลกimi sestavinami. Pizzo peฤemo v prej ogreti peฤici, na najviลกji temperaturi, do ลพeljene zapeฤenosti.