Gratinirani makaroni s sirom oziroma mac and cheese so postali slavni, ko smo jih videli v raznih ameriških serijah. So zelo enostavna jed za pripravo, resda pa tudi zelo kalorična.
Gratinirani makaroni s sirom in njihov okus
Gratinirane makarone s sirom po tem receptu imajo bogat in kremast okus, ki združuje različne plasti okusov. Bešamel omaka, obogatena s sirom gaude, edamca in parmezana, zagotavlja osnovo s polnim okusom sira. Makaroni, dobro prepojeni z omako, so kuhani do popolnosti, ohranjajo pa še nekaj živahne trdnosti.
Sestavine za gratinirane makarone s sirom
- 250 g makaronov
- 50 g masla
- 50 g mehke pšenične moke
- 5 dl mleka
- 1 žlica soli
- 1/2 žličke paprike v prahu
- za 1/4 žličke sveže naribanega muškatnega oreščka
- ščepec origana
- 125 g gaude
- 125 g edamca (lahko izberemo tudi druge podobne vrste sira)
- 30 g sveže naribanega parmezana
Postopek
1V slani vodi skuhamo makarone in jih nato odcedimo. Kuhamo jih toliko časa, kot je navedeno na embalaži. Raje kakšno minuto manj, kot več.
2Že med kuhanjem pripravimo sirovo omako tako, da odmerimo 50g masla, ga stopimo in primešamo 50g moke. Ves čas mešamo, da se sestavini združita in zgostita.
3Dodamo 1dl mleka in mešamo do vretja in tako ponavljamo dokler ne dodamo celotne količine mleka (5dl). Omaka naj se vse skupaj kuha približno 8 minut.
4Omaki dodamo papriko v prahu, origano ter muškatni orešček.
5Postopoma dodajmo sir (gaudo in edamec in parmezan) in mešamo, da se ta raztopi. Nekaj sira (eno pest) prihranimo za kasneje.
6Makarone damo v globok pekač, jih prelijemo z omako in premešamo. Posujemo jih s sirom in jih za 30 min postavimo v pečico, ki je ogreta na 170 stopinj Celzija.
Prehranska vrednost gratiniranih makarov s sirom
Približna ocena ene porcijo gratiniranih makaronov s sirom (približno 200-250 g):
- Kalorije: približno 350-450 kcal
- Beljakovine: približno 15-20 g
- Ogljikovi hidrati: približno 40-50 g
- Sladkorji: približno 4-6 g
- Maščobe: približno 15-20 g
- Nasičene maščobe: približno 8-10 g
- Vlaknine: približno 2-4 g
- Sol: približno 500-700 mg
Gratinirani makaroni s sirom so okusen in hranljiv obrok, ki vsebuje višjo vsebnost maščob in kalorij zaradi sira in masla, zato je priporočljivo, da jed uživate občasno. Obrok dopolnite s svežo zelenjavo ali solato za bolj uravnotežen obrok.
Triki za pripravo
Pri pripravi zapečenih makaronov s sirom je pomembno upoštevati nekaj korakov in nasvetov:
- Izbor makaronov: Uporabite kakovostne makarone, ki se bodo dobro skuhali in ohranili svojo obliko tudi med peko.
- Kuhanje makaronov: Makarone skuhajte “al dente”, kar pomeni, da naj bodo še rahlo trdi na sredini, saj se bodo med peko v pečici še malo zmehčali.
- Priprava omake: Pripravite omako po receptu ali po lastnem okusu. Običajno gre za osnovno mlečno omako, ki jo obogatite s sirom in začimbami.
- Priprava sira: Sir naribajte, da ga boste lažje vmešali v omako.
- Mešanje sestavin: Kuhane makarone, sir in omako dobro premešajte, da se enakomerno prepoji s sestavinami.
- Peka v pečici: Preverite temperaturo in čas peke v receptu. Običajno se zapečeni makaroni pečejo na srednji temperaturi, dokler ne postanejo zlatorjavi in omaka začne mehuriti.
- Pokrijte z aluminijasto folijo: Med peko lahko zapečene makarone pokrijete s kosom aluminijaste folije, da preprečite prekomerno zapečenost ali izsušitev zgornje plasti.
- Končna tekstura: Ko so makaroni zapečeni, naj bodo mehki, a ne preveč kašasti. Tekstura mora biti sočna in bogata, s sirom, ki se je stopil v omaki.
- Počitek pred rezanjem: Po peki pustite jed nekaj minut počivati, da se omaka umiri in se lažje reže.
Če te zanima …
… kako narediti gratinirane makarone s sirom bolj zdrave:
- Uporabite polnovredne ali celozrnate makarone za več vlaknin.
- Uporabite manj masten sir ali sirove alternative.
- Dodajte več zelenjave za več hranil in vlaknin.
- Uporabite manj smetane ali masla ter več naravnih začimb za okus.
- Prilagodite velikost porcije.