Krompir s porom in slanino

Znam svetuje

Res dobra mešanica okusov krompirja, pora in slanine, ki vam bo še dolgo ostala v ustih.

Sestavine

  • 500 g krompirja
  • 250 g pora
  • 1 čebula
  • 120 g mesnate slanine
  • 30 g moke
  • 60 g masla
  • sol
  • poper
  • mlet muškatni orešček
  • 1,5 dl mleka
  • 1,5 dl jušne osnove

Postopek

1Krompir olupimo, narežemo na kose, dobro operemo in damo kuhat v hladno vodo. Ko zavre, jo solimo. Por temeljito operemo in narežemo na ožje kolobarje. Čebulo olupimo in drobno nasekljamo. Slanino narežemo na kockice.

2Na ogenj pristavimo srednje veliko posodo, v kateri razpustimo polovico masla. Nanj stresemo por in ga na hitro popražimo. Nato por rahlo posolimo in kozico pokrijemo. Por na šibkem ognju dušimo 10 minut in vmes večkrat pomešamo, da se ne prime na dno posode.

3Mleko in jušno osnovo zlijemo v lonček in dobro premešamo. Nato v veliki globoki ponvi stopimo drugo polovico masla in na njem popražimo slanino. Dodamo še čebulo in moko, premešamo ter vse skupaj svetlo zarumenimo. Nato med mešanjem počasi (zelo pomembno!) prilijemo tekočino. Ponev pokrijemo in znižamo temperaturo.

4Omako počasi kuhamo še 10 minut, nato pa začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreškom. Vmes se bo krompir že skuhal, zato odlijemo vodo.

5Ko smo omako pokuhali, dodamo v ponev krompir in por, vse skupaj dobro premešamo in med mešanjem kuhamo še nekaj minut, da se okusi dobro premešajo. Postrežemo takoj.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite