Porova omaka je kremasta, aromatiฤna in obogatena z osveลพujoฤim okusom ingverja. Omako serviramo kot prilogo razliฤnim jedem. Odliฤno se poda k testeninam, riลพu, krompirju in zelenjavnim jedem, kot tudi z mesu ali ribam.
Por spada v druลพino ฤebulnic (Alliaceae L.) in je botaniฤni sorodnik ฤebule, ฤesna in ลกalotke. Najbolj cenjeni deli pora za kuhanje so beli in svetlo zeleni deli. Ima znaฤilno sladkasto-aromatiฤno noto, ki se odliฤno dopolnjuje z razliฤnimi okusi. Por je odliฤen vir vitaminov, kot sta vitamin K in vitamin C. Prav tako vsebuje folat, vitamin B6, mangan, ลพelezo, in kalij. Je resniฤno vsestranska in okusna zelenjava, ki jo lahko vkljuฤite v razliฤne jedi ter uลพivate v njenih prehranskih in kulinariฤnih koristih.
Sestavine za porovo omako
- 2 veฤja pora, beli in svetlo zeleni deli, narezani na tanke obroฤke
- 2 ลพlici masla
- 200 ml mleka (lahko uporabite tudi rastlinsko mleko, kot je ovseno ali mandljevo mleko)
- 2 ลพliฤki sveลพe naribanega ingverja
- sol
- poper
- sveลพa zeliลกฤa (npr. peterลกilj) za posip
Postopek
1V veฤji ponvi segrejemo maslo na srednji temperaturi. Dodamo narezane porove obroฤke in ingver ter jih praลพimo pribliลพno 5 minut, da se por zmehฤa in ingver sprosti svojo aromo.
2Poฤasi prilijemo mleko v ponev s porom in ingverjem. Meลกamo, da se por enakomerno prepoji z mlekom.
3Nadaljujemo kuhanje pora in ingverja v mleku, dokler se por ne zmehฤa in omaka se zgosti, kar obiฤajno traja pribliลพno 10-15 minut.
4Dodamo sol in poper, lahko tudi ลกฤepec muลกkatnega oreลกฤka po okusu. Muลกkatni oreลกฤek omaki doda pridih toplih zaฤimb.
5Med kuhanjem obฤasno premeลกamo, da se omaka enakomerno zgosti in okusi se dobro prepojijo.
6Ko je porova omaka pripravljena, jo odstavimo s ลกtedilnika. Po potrebi preverimo okus in prilagodimo zaฤimbe.
7Pred serviranjem posujemo omako s sveลพimi zeliลกฤi, kot je npr. peterลกilj, kar bo omaki dodalo sveลพino in barvitost.
8Uลพivamo v tej kremasti porovi omaki z osveลพujoฤim okusom ingverja, ki bo popestrila okus vseh jedi.