Krhko testo in nadev iz buče in slanine nam da okusno pito, ki jo lahko ponudimo za kosilo.
Sestavine
Testo
- 200 g moke
- 150 g masla
- 1 jajce
- sol
Nadev
- 700 g buče
- 150 g slanine
- 2 jajci
- 2 dl sladke smetane
- 100 g naribanega sira – edamec
- 60 g sveže naribanega parmezana
- 1 šopek svežega peteršilja ali/in timijana
- 3 žlice oljčnega olja
- sol in poper
Postopek
1Moko presejemo na delovno površino, na sredini naredimo jamico in vanjo ubijemo eno jajce, na obod pa narežemo zmehčano maslo. Malo posolimo in s hladnimi rokami na hitro zgnetemo testo. Če je presuho, dodamo nekaj žlic mrzle vode.
2Pečico predgrejemo na 180°C. Okrogel model namastimo z maslom in pa dnu razporedimo 3/4 testa. Z vilicami ga nekajkrat preluknjamo, pokrijemo s papirjem za peko, obtežimo s fižolom ali keramičnimi utežmi za slepo peko in pečemo 15 minut.
3Bučo olupimo in jo narežemo na majhne kocke. V ponvi segrejemo oljčno olje in na njem dušimo bučo približno 15 minut, da se zmehča. Začinimo s soljo in poprom in z vilicami pretlačimo v gladek pire.
4Pečeno testo vzamemo iz pečice in pustimo da se malo ohladi. Iz preostanka testa naredimo svaljek in ga pritisnemo na obod pekača, da naredimo 3 cm visok rob.
5Bučno kašo malo ohladimo in damo v skledo, primešamo smetano, jajci, nariban parmezan in nariban edamec, na kocke narezano slanino, svež peteršilj in timijan, dobro premešamo in vlijemo v pekač.
6Pito postavimo v segreto pečico (180°C) in pečemo še 30 minut. Preden jo postrežemo, jo malo ohladimo.