Čebulna bržola

Znam svetuje

This post is also available in: Deutsch (Nemščina)

Čebulna bržola je klasična slovenska jed, ki združuje mehko govejo bržolo s karamelizirano čebulo v bogati omaki. Počasi kuhana govedina se prepoji z okusom čebule, česna in juhe ter ustvari popolno, nasitno jed za kosilo ali večerjo.

Sestavine za čebulno bržolo

  • 500 g goveje bržole (približno 8 zrezkov visokega hrbta)
  • 4 srednje velike čebule
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 1 glavica česna
  • 1/2 l goveje juhe
  • 2 žlici sojine omake
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • sol
  • poper

Postopek

1 Govejo bržolo rahlo potolčite s kuhinjskim kladivom, da se zmehča in bo bolj nežna po kuhanju.

2 Čebulo olupite in narežite na tanke rezine, česen olupite in stremo. Pripravite govejo juho.

3 V večji ponvi segrejte oljčno olje in na srednji temperaturi na obeh straneh na hitro zapečite govejo bržolo. Ko je lepo rjavo zapečena, jo odstranite in začinite s soljo ter poprom.

4 V isto ponev dodajte narezano čebulo. Pražite 10–15 minut na srednji temperaturi, dokler se ne zmehča in rahlo karamelizira.

5 Dodajte česen in rjavi sladkor ter pražite, dokler se sladkor stopi in čebula dobi zlato barvo.

6 V ponev prilijte govejo juho, sojino omako in po okusu dodajte poper. Zavrite.

7 Vrnite bržolo v ponev z omako. Pokrijte, zmanjšajte temperaturo na nizko in počasi kuhajte približno 60 minut. Po potrebi dolijte juho.

8 Ko je meso mehko, odstranite pokrov in kuhajte še 10–15 minut, da se omaka zgosti.

9 Postrezite čebulno bržolo s prilogo po želji, kot so pire krompir, riž ali kruhovi cmoki. Omako prelijte čez meso in prilogo.

Nasveti za vrhunski okus

Za še bogatejši okus lahko čebuli dodate deciliter rdečega vina. Če želite bolj kremasto omako, na koncu vmešajte žlico masla ali žlico kisle smetane. Bržola bo najbolj mehka, če jo kuhamo počasi in pod pokrovom.

Pogosta vprašanja (FAQ)

Kako dobiti lepo karamelizirano čebulo?

Čebulo pražite na srednji temperaturi, da se sladkorji počasi karamelizirajo. Ne hitite in ne pražite na previsoki temperaturi, saj lahko čebula zagori.

Lahko pripravim čebulno bržolo vnaprej?

Seveda, čebulno bržolo lahko skuhate dan prej in jo pustite v omaki. Naslednji dan bo še bolj okusna, saj se okusi povežejo. Segrejte jo na nizki temperaturi ali v pečici.

Katero meso je najboljše za čebulno bržolo?

Najboljši del je bržola iz visokega hrbta ali pleča. Pomembno je, da meso ni presuho in ima nekaj marmoriranosti (maščobnih vlaken), ki med kuhanjem dodajo okus in mehkobo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite