Polnjeni lignji na žaru

Znam svetuje

Lignje ali kalamare lahko polnimo z različnimi nadevi, naš predlog je tale, z lovkami in blitvo.

Sestavine

  • 1 kg srednje velikih lignjev
  • 1/2 kg blitve
  • 1 čebula
  • 4 stroki česna
  • 1 žlica sveže nasekljanega peteršilja
  • 10 črnih oljk
  • 1 dl belega vina
  • 1 dl oljčnega olja
  • 1-2 žlici drobtin
  • sol in poper
  • 2 limoni – sok

Postopek

1Za pripravo polnjenih lignjev, moramo začeti od začetka, torej s čiščenjem. Najprej ločimo lovke od trupa in skrbno spraznimo notranjost lignja. Lovke odrežemo nad očmi. Temeljito speremo pod tekočo vodo in odstranimo še notranjo kost.

2Očiščene lignje posušimo s papirnato brisačko. Lovke damo posebej. Stisnemo sok dveh limon. Dodamo malo soli in prelijemo po lignjih. Pustimo nekaj časa počivati, to nam pomaga, ga bodo lignji ostali mehki in pripomore k intenzivnejšemu okusu. Če smo kupili očiščene in odmrznjene lignje, ta korak spustimo.

3Čebulo in česen olupimo in drobno nasekljamo. Blitvo očistimo, operemo in narežemo na koščke. Lovke drobno narežemo. Oljke razkoščičimo in narežemo na kolute.

4V ponvi segrejemo 2 žlici oljčnega olja in na njem popražimo nasekljano čebulo, ko ta postekleni in se zmehča, dodamo česen in lovke. Zalijemo z vinom in na močnem ognju pražimo nekaj minut, da izhlapi ves alkohol, nato dodamo še narezano blitvo in oljke.

5Dušimo 10-15 minut, da izhlapi vsa tekočina. Posolimo in popopramo in umaknemo z ognja. Pustimo, da se masa ohladi. Dodamo še peteršilj in drobtinice in dobro premešamo.

6Lignje osušimo s papirnato brisačko in jih napolnimo s pripravljeno mešanico. Polnimo do približno dveh tretjin in zapremo z zobotrebcem.

7Žar močno segrejemo, na vsaj 250°C. Lignje pred peko premažemo z oljčnim oljem in jih postavimo na vroč žar.  Pečemo 3-4 minute na vsaki strani, čas peke je odvisen od velikosti lignjev.

8Postrežemo takoj, pečene lignje lahko pokapljamo z limoninim solom ali prelijemo s tržaško omako. Zraven paše skleda sezonske solate.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite