Slastni, okusni in krhki piškoti, ki dišijo po cimetu.
Sestavine
- 500 g mehke bele moke
- 200 g mehkega masla
- 100 g mletih lešnikov
- 150 g sladkorne sipe
- 1 jajce
- nastrgana lupinica 1 neškropljene limone
- pol žličke cimeta
- polovica pecilnega praška
- ščepec soli
- 200 g jagodne marmelade
- ena žlica limoninega soka
Priprava
1Moko, mlete lešnike in pecilni prašek presejemo v večjo skledo. Dodamo sladkorno sipo, ščepec soli in cimet. Malo premešamo. Maslo narežemo na majhne koščke in jih potresemo po moki. Na sredini naredimo jamico in vanjo damo še jajce. S hladnimi rokami dobro zgnetemo gladko testo, zavijemo ga v folijo in postavimo za eno uro v hladilnik, da ga bomo lažje razvaljali.
2Delovno površino pomokamo in testo razvaljamo na dva do tri mm debelo ploščo. Pripravimo si 2 okrogla modelčka, en mora biti manjši od drugega. Iz testa izdolbemo okrogle piškote, polovici njih izdolbemo še krogec na sredini, da nastanejo obročki.
3Testo, ki nam ostane, ponovno zvaljamo, postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vsega testa. Pekač obložimo s peki papirjem, pečico predgrejemo na 180 stopinj Celzija.
4V primerni razdalji jih polagamo na pekač in pečemo v ogreti pečici 8-10 minut, da se zlato rumeno obarvajo in zadišijo.
5V lončku segrejemo marmelado, ki smo ji dodali žlico limoninega soka, da dobilo lepo mazljivo zmes. Na vroče piškote (brez luknje) damo žličko z marmelado, čez damo obroček, odložimo in počakamo, da se ohladijo in potresemo s sladkorjem v prahu.