Najboljša je kremna omaka z jurčki, smetano, česnom in peteršiljem, vsi vemo, da so najbolj enostavne jedi tudi najbolj okusne.
Sestavine
- 400 g jurčkov
- 125 ml sladke smetane
- 2 žlici kisle smetane
- 50 ml suhega belega vina
- 2 šalotki
- 4 stroki česna
- 1 žlica nasekljanega peteršilja ali koprca
- 50 g masla
- Sol in poper
Postopek
1Jurčke očistimo in narežemo na manjše koščke. Šalotki olupimo in drobno nasekljamo, česen olupimo in nasekljamo.
2V večji ponvi stopimo maslo in na njem pet minut cvremo nasekljano šalotko. Dodamo še nasekljan česen in, ko ta zadiši še očiščene jurčke.
3Na zmernem ognju dušimo pet minut, nato zalijemo z vinom, povišamo temperaturo in pražimo nekaj minut, da povre približno polovica tekočine.
4Zalijemo s sladko smetano, primešamo še kislo smetano in na nizki temperaturi jurčke dušimo še 5 -7 minut, da se omako zgosti.
5Potresemo s svežim peteršiljem ali koprom. Jurčki v smetanovi omaki so odlična priloga k vsem vrstam mesa, lahko jo jemo tudi samo s pire krompirjem.