Sladica, po kateri se nam bodo še dolgo cedile sline – sočna breskev, karamelna omaka in sladoled. Enostavno, hitro in okusno.
Sestavine
- 2 zreli sočni breskvi
- 1 žlica oljčnega olja
- 100 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 200 ml sladke smetane
- 80 g masla
- 1/3 poravnane žličke soli (po želji)
- 8 kepic vaniljevega sladoleda
- 8 listkov sveže mete
Postopek
1V ponev z dnom proti prijemanju stresemo oba sladkorja, ju enakomerno razporedimo po ponvi in pustimo, da se stopita. Sladkorja med topljenjem ne mešamo s kuhalnico, saj se nam bo prijemal in že stopljen ponovno strdil. Ko je ves sladkor stopljen, ga pustimo na ognju še tako dolgo, da dobimo želeno barvo karamele.
2Smetano segrejemo na 80°C – če nimamo termometra, je to približno takrat, ko se na površini začne delati skorjica. Smetano prelijemo k sladkorju in počasi mešamo, da se vse lepo poveže. Kuhamo še minutko ali dve, da se karamela lepo zgosti. Karameli primešamo še sol in maslo.
3Breskve operemo, razpolovimo in odstranimo koščico. Žar segrejemo na srednjo temperaturo. Spodnjo, zarezano stran breskve namažemo z oljčnim oljem in jo tako postavimo na žar. Pečemo 3-4 minute, dokler se malo ne zmehčajo in na njih nastanejo rjave sledi žara.
4Breskve odstranimo z žara, jih postavimo na krožnik, v vsako damo zajemalko karamele, dodamo še dve kepici sladoleda in metina listka ter takoj postrežemo. Zraven pridamo še malo karamelne omake, ker je res dobra, saj sol v omaki pričara intenziven okus.