Enostavna sladica, ki izhaja iz Francije in jo največkrat pripravijo s češnjami. Ker je res dobra, smo jo nekako posvojili in jo pripravljamo tudi z drugim sadjem – odlična je z marelicami.
Sestavine
- 500 g marelic
- 80 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 90 g moke
- 3 jajca
- ščepec soli
- 200 ml mleka
- 2 žlici stopljenega masla
- 120 ml sladke smetane
- naribana lupinica ene neškropljene limone
- 10 g masla za pekač
- 30 g sladkorja za pekač
Postopek
1Pečico segrejemo na 180°C, okrogli pekač za pite namastimo z maslom in potresemo s sladkorjem. Pekač rahlo stresemo, da se po dnu razporedi sladkor, odvečni sladkor odstranimo.
2V skledi stepamo jajca, sol, vaniljev sladkor in sladkor približno minuto ali dve, da se sladkor stopi. Dodamo moko in stepamo, da masa postane gladka, brez grudic. Prilijemo še stopljeno maslo, mleko in sladko smetano. Čisto na koncu vmešamo še limonino lupinico. Testo mora biti gladko, podobno masi za palačinke.
3Marelice operemo in razpolovimo. Razporedimo jih po dnu pekača obrnjene navzdol. Testo prelijemo po marelicah.
4Pečemo 45-50 minut, dokler se površina zlato-rjavo obarva. Pečen kolač vzamemo iz pečice, potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo še mlačnega.