Jed iz otroštva, ki so nam jo starši skuhali za zajtrk ali večerjo in smo jo vedno potresli s kakavom. Sedaj, ko smo odrasli, si jo včasih skuhamo sami. Ena odrasla oseba potrebuje približno 80 g riža.
Sestavine
- 160 g riža
- mleko
- ščepec soli
- sladkor po okusu
Postopek
1Izberemo riž arborio, zaradi katerega bo naš mlečni riž bolj kremast. Riž stresemo v lonec s premazom proti prijemanju. Zalijemo ga z mlekom, da sega 2 cm čez riž, posolimo in kuhamo na zmernem ognju.
2Na začetku kuhanja riž večkrat pomešamo in pustimo, da zavre. Ko riž zavre, stalno mešamo, da se nam ne prime na dno posode – po potrebi dolivamo mleko. Kuhamo 15 -20 minut, oziroma toliko, da se riž zmehča.
3Vedno ga sladkamo na koncu, saj se nam bo zato med kuhanjem manj prijemal na dno posode. Sladkamo po okusu, postrežemo in potresemo s kakavom, cimetom ali obložimo z oreščki in suhim sadjem, sadnim prelivom …