Šara ali ljudska enolončnica je odlična jed na žlico, ki jo pripravimo iz krompirja, korenčka in kolerabe. Če želimo, ji lahko dodamo tudi prekajeno svinjsko meso.
Krompir, koleraba, korenček in prekajeno svinjsko meso se združijo v harmonično kombinacijo okusov. Krompir prispeva kremasto in nežno teksturo, koleraba dodaja rahlo pikantno noto, medtem ko prekajeno meso obogati jed z intenzivnim in dimljenim okusom.
Arome česna, peteršilja, majarona in lovorja dodajo globino okusu, prijetno zeliščno noto in dodatno kompleksnost. Sol in poper skrbno uravnotežita okuse, ustvarjata prijetno pikantnost in izboljšujeta celoten okus jedi.
Šara vsebuje različna hranila
- Beljakovine: Beljakovine so prisotne v prekajenem svinjskem mesu ter v manjši meri v krompirju.
- Ogljikovi hidrati: Ogljikovi hidrati so glavni vir energije v tej jedi in so prisotni v krompirju, kolerabi in korenčku.
- Maščobe: Maščobe prispevajo k energijski vrednosti jedi in so prisotne v prekajenem mesu ter v manjši meri v krompirju.
- Vlaknine: Vlaknine so prisotne v krompirju, kolerabi in korenčku, prispevajo k prebavi.
- Vitamini in minerali: Zelenjava, kot sta koleraba in korenček, vsebujeta različne vitamine (npr. vitamin A, vitamin C) in minerale (npr. kalij).
Prehranska vrednost recepta
Približna prehranska vrednost celotnega recepta:
- Energijska vrednost: Približno 1200-1400 kcal
- Beljakovine: Približno 40-50 g
- Maščobe: Približno 40-50 g
- Nasičene maščobe: Približno 10-15 g
- Ogljikovi hidrati: Približno 180-200 g
- Sladkorji: Približno 20-30 g
- Vlaknine: Približno 20-25 g
- Sol: Približno 1500-2000 mg
Recept za šaro, s kombinacijo krompirja, kolerabe, korenčka in prekajenega svinjskega mesa, ponuja uravnoteženo kombinacijo beljakovin, kompleksnih ogljikovih hidratov, vlaknin in maščob, obogatenih z vitamini in minerali iz zelenjave ter dodanim okusom zelišč.
Sestavine za šaro ali ljudsko enolončnico
- 1 kg krompirja
- 1 velika koleraba
- 2 srednje velika korenčka
- 3 stroki česna
- peteršilj
- majaron
- lovor
- sol
- poper
- prekajeno svinjsko meso
Postopek
1Krompir, kolerabo in korenje olupimo in narežemo na kose, korenček na manjše koščke. Vse skupaj v loncu zalijemo z vodo, solimo, dodamo poprova zrna, česen, majaron, lovorjev list in v snop povezan peteršilj.
2Dodamo dobro oprano svinjsko prekajeno meso. Nekateri šaro pripravljajo tudi s klobaso, ki jo kuhajo skupaj z ostalo zelenjavo.
3Ko je jed kuhana, jo lahko zabelimo z ocvirki. Pa dober tek!
Šaro lahko uporabimo na različne načine
- Glavna jed: Šara je odlična kot samostojna glavna jed. Postrezite jo skupaj s kosom kruha ali pogačo za okusen obrok.
- Priloga: Šara je odlična priloga k mesnim jedem, kot so pečenka, klobase ali svinjski zrezki. Doda okus in teksturo obroku.
- Hladna solata: Ko se ohladi, lahko šaro uporabite kot osnovo za hladno solato. Dodajte nekaj svežih zelišč, paradižnik, papriko in oljčno olje za osvežilen okus.
- Polnjeni papriki ali bučke: Uporabite šaro kot nadev za polnjenje paprik ali bučk. Z njo napolnite zelenjavo, nakar jo pecite v pečici in postrezite kot okusno in zdravo jed.
- Enolončnica: Dodajte nekaj juhe ali vode k šari in jo skuhajte skupaj z dodatnimi zelenjavami ter začimbami, da ustvarite okusno enolončnico.
- Jed za malico: Šaro lahko uporabite za pripravo okusnih sendvičev ali toastov. Razporedite jo na kruhu in dodajte solato ali paradižnik za hrustljav in okusen obrok.
- Topla solata: Po želji šaro na ponvi segrejte in jo postrezite kot toplo solato. Dodajte nekaj listov solate in prelijte z oljčnim oljem ali limoninim sokom.