Pustni krofi

Znam svetuje

Vse sestavine morajo biti zelo sveลพe in kakovostne ter sobne temperature.

Sestavine

  • 500 g moke (1/2 ostre, 1/2 gladke)
  • 20 – 30 g sveลพega kvasa
  • 250 ml toplega mleka 
  • 5 (80 g) rumenjakov
  • 50 g sladkorja, lahko je trsni
  • 100 g masla
  • 1/2 ลพliฤke soli
  • naribana lupinica 1 limone
  • 4 ลพlice ruma
  • olje za cvrtje
  • marmelada za nadev
  • mleti sladkor za posip

Priprava

1Pripravimo kvasni nastavek: kvas razdrobimo, dodamo 2 ลพlici (od zatehtane) moke in 1 ลพliฤko (od zatehtanega) sladkorja, prelijemo z 1 dl (od odmerjenega) toplega mleka. Pustimo, da vzhaja.

2Rumenjake s sladkorjem penasto umeลกamo. Dodamo zmehฤano maslo, sol, naribano limonino lupinico in rum.K zmesi dodamo vzhajan kvasni nastavek, toplo mleko in presejano moko ter vse umeลกamo. Z veliko, plosko kuhalnico zmes stepamo, obraฤamo  in to najmanj 20 minut.  Testo se mora med gnetenjem loฤi od posode. Posodo s testom pokrijemo, najbolje s pokrovko, in pustimo, da vzhaja do dvojnega volumna.

3Ko je testo vzhajano, ga stresemo na pomokano delovno povrลกino in ga pregnetemo, razreลพemo na 12 pribliลพno enako velikih kosov. Sama posamezne kose testa stehtam, da so vsi pribliลพno enako veliki in teลพki, kar je pri cvretju zelo pomembno. Iz vsakega kosa oblikujemo kroglico, jo rahlo sploลกฤimo, pomokamo in poloลพimo na pomokano leseno desko, pladenj ipd, da vzhaja. Krofe pokrijemo s kuhinjskim prtom, krpami … Pustimo, da vzhajajo, dokler ne narastejo za cca. 1 cm.

4Pripravimo olje za cvrtje in ลกiroko posodo, v kateri bomo krofe cvrli. Koliฤina olja, ki ga natoฤimo v posodo za cvretje, naj bo visoka  pribliลพno 3-4 cm. Olje segrejemo ga do pribliลพno 160 ยฐC  oziroma do temperature, pri kateri se okrog lesene kuhalnice zaฤnejo spuลกฤati majhni drobni mehurฤki. Krofe poloลพimo v olje z vzhajano stranjo navzdol (to je stran, ki se je dotikala povrลกine, na kateri je krof vzhajal), jih pokrijemo in peฤemo pribliลพno 3 minute. Nata posodo odkrijemo, krofe previdno obrnemo in jih v odkriti posodi peฤemo ลกe pribliลพno 3 minute oziroma dokler niso zlato rjave barve.

5Ko so krofi peฤeni, jih s penovko poberemo in jih odloลพimo na reลกetke, da se odcedijo (pod reลกetke seveda postavite pekaฤ, na katerega bo odtekala maลกฤoba). Odcejene postavimo na s papirnatimi brisaฤami obloลพen pladenj in jih ลกe vroฤe napolnimo s toplo marmelado. Da vsa marmelada ne steฤe ven, jih lahko postavite malo bolj pokonci.  Najbolj se prileลพe dobra mareliฤna marmelada, toda odliฤni so ti krofi tudi s kakลกno vailjevo kremo. Ohlajene krofe posipajte z sladkorno sipo iz mletega vaniljinega sladkorja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite