Vse sestavine morajo biti zelo sveลพe in kakovostne ter sobne temperature.
Sestavine
- 500 g moke (1/2 ostre, 1/2 gladke)
- 20 – 30 g sveลพega kvasa
- 250 ml toplega mleka
- 5 (80 g) rumenjakov
- 50 g sladkorja, lahko je trsni
- 100 g masla
- 1/2 ลพliฤke soli
- naribana lupinica 1 limone
- 4 ลพlice ruma
- olje za cvrtje
- marmelada za nadev
- mleti sladkor za posip
Priprava
1Pripravimo kvasni nastavek: kvas razdrobimo, dodamo 2 ลพlici (od zatehtane) moke in 1 ลพliฤko (od zatehtanega) sladkorja, prelijemo z 1 dl (od odmerjenega) toplega mleka. Pustimo, da vzhaja.
2Rumenjake s sladkorjem penasto umeลกamo. Dodamo zmehฤano maslo, sol, naribano limonino lupinico in rum.K zmesi dodamo vzhajan kvasni nastavek, toplo mleko in presejano moko ter vse umeลกamo. Z veliko, plosko kuhalnico zmes stepamo, obraฤamo in to najmanj 20 minut. Testo se mora med gnetenjem loฤi od posode. Posodo s testom pokrijemo, najbolje s pokrovko, in pustimo, da vzhaja do dvojnega volumna.
3Ko je testo vzhajano, ga stresemo na pomokano delovno povrลกino in ga pregnetemo, razreลพemo na 12 pribliลพno enako velikih kosov. Sama posamezne kose testa stehtam, da so vsi pribliลพno enako veliki in teลพki, kar je pri cvretju zelo pomembno. Iz vsakega kosa oblikujemo kroglico, jo rahlo sploลกฤimo, pomokamo in poloลพimo na pomokano leseno desko, pladenj ipd, da vzhaja. Krofe pokrijemo s kuhinjskim prtom, krpami … Pustimo, da vzhajajo, dokler ne narastejo za cca. 1 cm.
4Pripravimo olje za cvrtje in ลกiroko posodo, v kateri bomo krofe cvrli. Koliฤina olja, ki ga natoฤimo v posodo za cvretje, naj bo visoka pribliลพno 3-4 cm. Olje segrejemo ga do pribliลพno 160 ยฐC oziroma do temperature, pri kateri se okrog lesene kuhalnice zaฤnejo spuลกฤati majhni drobni mehurฤki. Krofe poloลพimo v olje z vzhajano stranjo navzdol (to je stran, ki se je dotikala povrลกine, na kateri je krof vzhajal), jih pokrijemo in peฤemo pribliลพno 3 minute. Nata posodo odkrijemo, krofe previdno obrnemo in jih v odkriti posodi peฤemo ลกe pribliลพno 3 minute oziroma dokler niso zlato rjave barve.
5Ko so krofi peฤeni, jih s penovko poberemo in jih odloลพimo na reลกetke, da se odcedijo (pod reลกetke seveda postavite pekaฤ, na katerega bo odtekala maลกฤoba). Odcejene postavimo na s papirnatimi brisaฤami obloลพen pladenj in jih ลกe vroฤe napolnimo s toplo marmelado. Da vsa marmelada ne steฤe ven, jih lahko postavite malo bolj pokonci. Najbolj se prileลพe dobra mareliฤna marmelada, toda odliฤni so ti krofi tudi s kakลกno vailjevo kremo. Ohlajene krofe posipajte z sladkorno sipo iz mletega vaniljinega sladkorja.

