Če želite malo drugačno kosilo, brez mesa, so zelenjavne pite dobra izbira.
Sestavine
Krhko testo
- 250 g moke
- 125 g masla
- sol
- 1 jajce
- 1 žlica hladne vode
Nadev
- 500 g sveže mlade špinače
- 500 g skute
- 100 g dag gorgonzole
- 100 g orehov
- 1 jajce
- 100 g sira – edamec
- oljčno olje
- sol
1Iz sestavin zamesimo krhko testo, ga pokrijemo in damo za pol ure v hladilnik. Razporedimo ga po dnu pekača in oblikujemo približno dva cm visok rob.
2Pečico predgrejemo na 180 stopinj Celzija. Testo spečemo z metodo slepe peke. To naredimo tako, da po testu nasujemo fižol in pečemo 15 minut na 180 stopinj Celzija, preverimo in če je še preveč vlažno, pustimo še 5-10 minut.
3Medtem pripravimo nadev. Liste špinače operemo in narežemo, posolimo in dušimo na malo oljčnega olja. Damo jo na cedilo in odcedimo odvečno tekočino. Špinačo ohladimo. Jedrca orehov nasekljamo na manjše koščke. V posodi zmešamo špinačo, skuto, orehe, nariban edamec, na koščke narezano gorgonzolo in jajce.
4Stresemo na pečeno testo in pečemo na 180 stopinj Celzija približno 30-40 minut oz. dokler se lepo zlato rjavo zapeče.
5Postrežemo takoj.