Mavrahi ali smrčki so odlične in okusne gobe, ki jih nabiramo že marca. So pogojno užitne gobe, saj vsebujejo majhno količino termo labilnih toksinov, ki pa jih nevtraliziramo s kuhanjem ali pečenjem. Okusni so v rižotah, s testeninami ali pa preprosto z jajci.
Sestavine
- 4 jajca
- 250 g svežih mavrahov
- 30 g masla
- 0,5 dl mleka ali sladke smetane
- 0,5 dl belega vina
- sol in poper po okusu
Postopek
1Smrčke namočimo v hladno slano vodo in nato dobro odcedimo. Po dolgem jih prepolovimo in očistimo.
2Na zmerni temperaturi stopimo polovico masla in dodamo smrčke. Nekoliko jih posolimo, zalijemo z vinom in dušimo približno pet do sedem minut, da povre vsa tekočina.
3V skledici razžvrkljamo jajca, dodamo smetano ali mleko, sol in poper in dobro zmešamo.
4Preverimo, če so mavrahi že pripravljeni: če sem nam zdijo še trdi, dodamo žlico ali dve vode in jih dušimo še minutko ali dve. Vzamemo jih iz ponve in shranimo na toplem.
5V isto ponev dodamo še preostalo maslo in ko to zacvrči, vlijemo jajca. Na zmerni temperaturi mešamo približno tri minute – jajca ne smemo prepeči, ostati morajo še sočna.
6Na vrh položimo še mavrahe in, če želimo, potresemo s svežimi zelišči, peteršiljem, drobnjakom, koprcem … Postrežemo takoj s kosom kruha ali opečenim toastom.