Njoki v smetanovi omaki s sirom

Znam svetuje

Njoki v smetanovi omaki s sirom so preprosti za pripravo, recept pa lahko ลกe poenostavimo s tem, da njoke kupimo. Rezultat je prava poslastica, ki zdruลพuje neลพne njoke s smetanovo omako, obogateno z okusom razliฤnih sirov.

Sestavine za njoke v smetanovi omaki s sirom

Za njoke

  • 1/2 kg krompirja
  • 200 g ostre moke
  • 1 jajce
  • 1 ลพliฤka soli
  • 30 ml oljฤnega olja

Za omako

  • 0,5 l sladke smetane
  • sol
  • poper
  • 1/2 ลพliฤke muลกkatnega oreลกฤka
  • 60 g sveลพe naribanega parmezana
  • 100 g naribanega sira (edamec, gaudaโ€ฆ)
  • 50 g gorgonzole
  • ลกopek sveลพih zeliลกฤ (bazilika, timijan, majaronโ€ฆ)

Postopek

1Za domaฤe njoke najprej skuhamo krompir โ€“ z olupkom vred. Kuhan krompir olupimo in ลกe toplega pretlaฤimo.

2V veฤji lonec damo vreti vodo. Poฤakamo, da se krompir malo ohladi. Na sredini naredimo jamico in vanjo damo jajce, moko enakomerno potresemo po krompirju, dodamo sol in oljฤno olje. Testo na hitro zgnetemo (dlje kot ga mesimo, bolj se bo lepilo).

3Razvaljamo ga v 2-3 cm debel svaljek in nareลพemo na pribliลพno 2 cm dolge njoke. Za laลพje rezanje noลพ pomokamo. Ko voda zavre, jo solimo in vanjo stresemo njoke. Ti so kuhani, ko priplavajo na vrh. Kuhane odcedimo.

4Pripravimo ลกe omako. V veliki ponvi segrejemo smetano, ji dodamo nariban sir, na koลกฤke narezano gorgonzolo in parmezan, popopramo, po potrebi nekoliko dosolimo, dodamo ลกe muลกkatni oreลกฤek in kuhamo samo toliko ฤasa, da se sir lepo stopi.

5Omaka ne sme biti pregosta, ฤe se nam preveฤ zgosti, ji enostavno dolijemo malo vode v kateri so se kuhali njoki.

6V ponev stresemo ลกe kuhane in odcejene njoke, premeลกamo, da se njoki enakomerno prepojijo s smetanovo omako.

7Postreลพemo na ogretih kroลพnikih in njoke okrasimo s sveลพimi zeliลกฤi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite