Njoki v smetanovi omaki s sirom so preprosti za pripravo, recept pa lahko ลกe poenostavimo s tem, da njoke kupimo. Rezultat je prava poslastica, ki zdruลพuje neลพne njoke s smetanovo omako, obogateno z okusom razliฤnih sirov.
Sestavine za njoke v smetanovi omaki s sirom
Za njoke
- 1/2 kg krompirja
- 200 g ostre moke
- 1 jajce
- 1 ลพliฤka soli
- 30 ml oljฤnega olja
Za omako
- 0,5 l sladke smetane
- sol
- poper
- 1/2 ลพliฤke muลกkatnega oreลกฤka
- 60 g sveลพe naribanega parmezana
- 100 g naribanega sira (edamec, gaudaโฆ)
- 50 g gorgonzole
- ลกopek sveลพih zeliลกฤ (bazilika, timijan, majaronโฆ)
Postopek
1Za domaฤe njoke najprej skuhamo krompir โ z olupkom vred. Kuhan krompir olupimo in ลกe toplega pretlaฤimo.
2V veฤji lonec damo vreti vodo. Poฤakamo, da se krompir malo ohladi. Na sredini naredimo jamico in vanjo damo jajce, moko enakomerno potresemo po krompirju, dodamo sol in oljฤno olje. Testo na hitro zgnetemo (dlje kot ga mesimo, bolj se bo lepilo).
3Razvaljamo ga v 2-3 cm debel svaljek in nareลพemo na pribliลพno 2 cm dolge njoke. Za laลพje rezanje noลพ pomokamo. Ko voda zavre, jo solimo in vanjo stresemo njoke. Ti so kuhani, ko priplavajo na vrh. Kuhane odcedimo.
4Pripravimo ลกe omako. V veliki ponvi segrejemo smetano, ji dodamo nariban sir, na koลกฤke narezano gorgonzolo in parmezan, popopramo, po potrebi nekoliko dosolimo, dodamo ลกe muลกkatni oreลกฤek in kuhamo samo toliko ฤasa, da se sir lepo stopi.
5Omaka ne sme biti pregosta, ฤe se nam preveฤ zgosti, ji enostavno dolijemo malo vode v kateri so se kuhali njoki.
6V ponev stresemo ลกe kuhane in odcejene njoke, premeลกamo, da se njoki enakomerno prepojijo s smetanovo omako.
7Postreลพemo na ogretih kroลพnikih in njoke okrasimo s sveลพimi zeliลกฤi.