Njoki v smetanovi omaki s sirom so preprosti za pripravo, recept pa lahko še poenostavimo s tem, da njoke kupimo. Rezultat je prava poslastica, ki združuje nežne njoke s smetanovo omako, obogateno z okusom različnih sirov.
Sestavine za njoke v smetanovi omaki s sirom
Za njoke
- 1/2 kg krompirja
- 200 g ostre moke
- 1 jajce
- 1 žlička soli
- 30 ml oljčnega olja
Za omako
- 0,5 l sladke smetane
- sol
- poper
- 1/2 žličke muškatnega oreščka
- 60 g sveže naribanega parmezana
- 100 g naribanega sira (edamec, gauda…)
- 50 g gorgonzole
- šopek svežih zelišč (bazilika, timijan, majaron…)
Postopek
1Za domače njoke najprej skuhamo krompir – z olupkom vred. Kuhan krompir olupimo in še toplega pretlačimo.
2V večji lonec damo vreti vodo. Počakamo, da se krompir malo ohladi. Na sredini naredimo jamico in vanjo damo jajce, moko enakomerno potresemo po krompirju, dodamo sol in oljčno olje. Testo na hitro zgnetemo (dlje kot ga mesimo, bolj se bo lepilo).
3Razvaljamo ga v 2-3 cm debel svaljek in narežemo na približno 2 cm dolge njoke. Za lažje rezanje nož pomokamo. Ko voda zavre, jo solimo in vanjo stresemo njoke. Ti so kuhani, ko priplavajo na vrh. Kuhane odcedimo.
4Pripravimo še omako. V veliki ponvi segrejemo smetano, ji dodamo nariban sir, na koščke narezano gorgonzolo in parmezan, popopramo, po potrebi nekoliko dosolimo, dodamo še muškatni orešček in kuhamo samo toliko časa, da se sir lepo stopi.
5Omaka ne sme biti pregosta, če se nam preveč zgosti, ji enostavno dolijemo malo vode v kateri so se kuhali njoki.
6V ponev stresemo še kuhane in odcejene njoke, premešamo, da se njoki enakomerno prepojijo s smetanovo omako.
7Postrežemo na ogretih krožnikih in njoke okrasimo s svežimi zelišči.