Torta Planica, ki je ime dobila povsem upraviฤeno, saj je narejena prav iz Planica sladoleda. Ni pa sladoledna! Ja, prav ste prebrali. V tej mousse tortici boste okuลกali vso dobroto najboljลกega sladoleda vseh ฤasov, le v nekoliko drugaฤni obliki.
Sestavine za torto planica
Sestavine ustrezajo torti premera 18-20 cm.
Za torto potrebujemo 1000 ml banjico Planica sladoleda. ล e trdega z noลพem prereลพemo tako, da loฤimo vse tri okuse. Vsakega damo v loฤeno skledico in hranimo v hladilniku do zaฤetka priprave biskvita. Stopljenega sladoleda je vsakega okusa pribliลพno 150 g. Pri sestavljanju torte svetujem uporabo mehkejลกe acetatne folije.
Biskvit
- 1 jajce (velikostni razred L)
- 35 g kristalnega sladkorja
- 35 g gladke moke
- 5 g kakava v prahu
ฤokoladna krema Planica
- 150 g stopljenega/zmehฤanega ฤokoladnega sladoleda Planica
- 100 g sira mascarpone
- 20 g sladkorja v prahu
- 3-3,5 listiฤa ลพelatine
- 100 g sladke smetane za stepanje
Jagodna krema Planica
- 150 g stopljenega/zmehฤanega jagodnega sladoleda Planica
- 100 g sira mascarpone
- 20 g sladkorja v prahu
- 3-3,5 listiฤa ลพelatine
- 100 g sladke smetane za stepanje
Vaniljeva krema Planica
- 150 g stopljenega/zmehฤanega vaniljevega sladoleda Planica
- 100 g sira mascarpone
- 20 g sladkorja v prahu
- 3-3,5 listiฤa ลพelatine
- 100 g sladke smetane za stepanje
Postopek
Biskvit
1Peฤico segrejemo na 180 ยฐC.
2Jajce s sladkorjem na najviลกji hitrosti stepamo 10 minut.
3Suhe sestavine premeลกamo in presejemo na jajฤno maso. Neลพno jih vmeลกamo z lopatko.
4Maso enakomerno premaลพemo po pekaฤu, ki smo ga obloลพili s papirjem za peko (dno), in peฤemo 10 – 12 minut (naredimo preizkus z zobotrebcem).
5Peฤen biskvit po nekaj minutah vzamemo iz pekaฤa in ga ohladimo na mreลพi.
6Ohlajen biskvit damo na podstavek, ga poljubno navlaลพimo in namestimo obroฤ.
Kreme
1Sladko smetano stepemo in damo na hladno.
2Listiฤe ลพelatine 5 minut namakamo v hladni vodi.
3Sir mascarpone gladko zmeลกamo s sladkorjem v prahu in zmehฤanim ฤokoladnim sladoledom.
4Polovico kreme odvzamemo, jo segrejemo in v njej raztopimo oลพete listiฤe ลพelatine. Prilijemo jo h kremi in z roฤnim meลกalnikom dobro premeลกamo.
5Z lopatko neลพno vmeลกamo stepeno smetano in kremo prelijemo po biskvitu.
6Damo v hladilnik, da se plast kreme uฤvrsti, preden vlijemo naslednjo plast.
7Po enakem postopku pripravimo ลกe jagodno in nato vaniljevo sladoledno kremo.
8Torto ohlajamo vsaj 6 ur, najbolje ฤez noฤ.

