Torta Planica

Znam svetuje

Torta Planica, ki je ime dobila povsem upravičeno, saj je narejena prav iz Planica sladoleda. Ni pa sladoledna! Ja, prav ste prebrali. V tej mousse tortici boste okušali vso dobroto najboljšega sladoleda vseh časov, le v nekoliko drugačni obliki.

Sestavine za torto planica

Sestavine ustrezajo torti premera 18-20 cm.

Za torto potrebujemo 1000 ml banjico Planica sladoleda. Še trdega z nožem prerežemo tako, da ločimo vse tri okuse. Vsakega damo v ločeno skledico in hranimo v hladilniku do začetka priprave biskvita. Stopljenega sladoleda je vsakega okusa približno 150 g. Pri sestavljanju torte svetujem uporabo mehkejše acetatne folije.

Biskvit

  • 1 jajce (velikostni razred L)
  • 35 g kristalnega sladkorja
  • 35 g gladke moke
  • 5 g kakava v prahu

Čokoladna krema Planica

  • 150 g stopljenega/zmehčanega čokoladnega sladoleda Planica
  • 100 g sira mascarpone
  • 20 g sladkorja v prahu
  • 3-3,5 lističa želatine
  • 100 g sladke smetane za stepanje

Jagodna krema Planica

  • 150 g stopljenega/zmehčanega jagodnega sladoleda Planica
  • 100 g sira mascarpone
  • 20 g sladkorja v prahu
  • 3-3,5 lističa želatine
  • 100 g sladke smetane za stepanje

Vaniljeva krema Planica

  • 150 g stopljenega/zmehčanega vaniljevega sladoleda Planica
  • 100 g sira mascarpone
  • 20 g sladkorja v prahu
  • 3-3,5 lističa želatine
  • 100 g sladke smetane za stepanje

Postopek

Biskvit

1Pečico segrejemo na 180 °C.

2Jajce s sladkorjem na najvišji hitrosti stepamo 10 minut.

3Suhe sestavine premešamo in presejemo na jajčno maso. Nežno jih vmešamo z lopatko.

4Maso enakomerno premažemo po pekaču, ki smo ga obložili s papirjem za peko (dno), in pečemo 10 – 12 minut (naredimo preizkus z zobotrebcem).

5Pečen biskvit po nekaj minutah vzamemo iz pekača in ga ohladimo na mreži.

6Ohlajen biskvit damo na podstavek, ga poljubno navlažimo in namestimo obroč.

Kreme

1Sladko smetano stepemo in damo na hladno.

2Lističe želatine 5 minut namakamo v hladni vodi.

3Sir mascarpone gladko zmešamo s sladkorjem v prahu in zmehčanim čokoladnim sladoledom.

4Polovico kreme odvzamemo, jo segrejemo in v njej raztopimo ožete lističe želatine. Prilijemo jo h kremi in z ročnim mešalnikom dobro premešamo.

5Z lopatko nežno vmešamo stepeno smetano in kremo prelijemo po biskvitu.

6Damo v hladilnik, da se plast kreme učvrsti, preden vlijemo naslednjo plast.

7Po enakem postopku pripravimo še jagodno in nato vaniljevo sladoledno kremo.

8Torto ohlajamo vsaj 6 ur, najbolje čez noč.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite