Torta Planica

Znam svetuje

Torta Planica, ki je ime dobila povsem upraviฤeno, saj je narejena prav iz Planica sladoleda. Ni pa sladoledna! Ja, prav ste prebrali. V tej mousse tortici boste okuลกali vso dobroto najboljลกega sladoleda vseh ฤasov, le v nekoliko drugaฤni obliki.

Sestavine za torto planica

Sestavine ustrezajo torti premera 18-20 cm.

Za torto potrebujemo 1000 ml banjico Planica sladoleda. ล e trdega z noลพem prereลพemo tako, da loฤimo vse tri okuse. Vsakega damo v loฤeno skledico in hranimo v hladilniku do zaฤetka priprave biskvita. Stopljenega sladoleda je vsakega okusa pribliลพno 150 g. Pri sestavljanju torte svetujem uporabo mehkejลกe acetatne folije.

Biskvit

  • 1 jajce (velikostni razred L)
  • 35 g kristalnega sladkorja
  • 35 g gladke moke
  • 5 g kakava v prahu

ฤŒokoladna krema Planica

  • 150 g stopljenega/zmehฤanega ฤokoladnega sladoleda Planica
  • 100 g sira mascarpone
  • 20 g sladkorja v prahu
  • 3-3,5 listiฤa ลพelatine
  • 100 g sladke smetane za stepanje

Jagodna krema Planica

  • 150 g stopljenega/zmehฤanega jagodnega sladoleda Planica
  • 100 g sira mascarpone
  • 20 g sladkorja v prahu
  • 3-3,5 listiฤa ลพelatine
  • 100 g sladke smetane za stepanje

Vaniljeva krema Planica

  • 150 g stopljenega/zmehฤanega vaniljevega sladoleda Planica
  • 100 g sira mascarpone
  • 20 g sladkorja v prahu
  • 3-3,5 listiฤa ลพelatine
  • 100 g sladke smetane za stepanje

Postopek

Biskvit

1Peฤico segrejemo na 180 ยฐC.

2Jajce s sladkorjem na najviลกji hitrosti stepamo 10 minut.

3Suhe sestavine premeลกamo in presejemo na jajฤno maso. Neลพno jih vmeลกamo z lopatko.

4Maso enakomerno premaลพemo po pekaฤu, ki smo ga obloลพili s papirjem za peko (dno), in peฤemo 10 – 12 minut (naredimo preizkus z zobotrebcem).

5Peฤen biskvit po nekaj minutah vzamemo iz pekaฤa in ga ohladimo na mreลพi.

6Ohlajen biskvit damo na podstavek, ga poljubno navlaลพimo in namestimo obroฤ.

Kreme

1Sladko smetano stepemo in damo na hladno.

2Listiฤe ลพelatine 5 minut namakamo v hladni vodi.

3Sir mascarpone gladko zmeลกamo s sladkorjem v prahu in zmehฤanim ฤokoladnim sladoledom.

4Polovico kreme odvzamemo, jo segrejemo in v njej raztopimo oลพete listiฤe ลพelatine. Prilijemo jo h kremi in z roฤnim meลกalnikom dobro premeลกamo.

5Z lopatko neลพno vmeลกamo stepeno smetano in kremo prelijemo po biskvitu.

6Damo v hladilnik, da se plast kreme uฤvrsti, preden vlijemo naslednjo plast.

7Po enakem postopku pripravimo ลกe jagodno in nato vaniljevo sladoledno kremo.

8Torto ohlajamo vsaj 6 ur, najbolje ฤez noฤ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite