Tiramisu zloženka

Znam svetuje

Tiramisu zloženka je skoraj klasični recept za tiramisu, le v malce drugačni obliki. Zakaj skoraj klasičen? Ker so v tem receptu jajca toplotno obdelana – tako da je primeren tudi za tiste, ki ste glede surovih jajc v sladicah skeptični, še vedno pa boste lahko brez strahu uživali v pristnem okusu tiramisuja.

Sestavine za tiramisu zloženko

Kavna raztopina

  • 100 ml espresso kave
  • 30 g kristalnega sladkorja
  • 80 ml mleka

Krema

  • 2 jajci (velikosti razred M)
  • 120 g kristalnega sladkorja
  • 430 g sira mascarpone
  • 1 zamašek kremnega likerja (npr. Baileys) po želji

Potrebujemo še

  • 22 piškotov savoiardi (bebi piškoti)
  • kakav v prahu za posip

Postopek

Kavna raztopina

1Vrelo kavo prelijemo po sladkorju in počasi mešamo, da se sladkor stopi.

2Prilijemo še mleko in premešamo.

Krema

1Jajci s sladkorjem nad paro stepamo 10-15 minut oz. tako dolgo, da masa doseže 65 do 70°C. Dobiti moramo bledo, kremno maso, v kateri pod prsti ni čutiti kristalov sladkorja.

2Jajčno kremo umaknemo iz pare, jo stepamo še 3 minute in ohladimo.

3Ohlajeni jajčni kremi dodamo sir mascarpone (in liker) in z ročnim mešalnikom premešamo le toliko, da se sestavine povežejo.

Sestavljanje

1Pekač za kruh (trapezne oblike), notranjih mer 25 x 12 cm, obložimo s plastično živilsko folijo tako, da folija na vseh straneh visi iz pekača.

2Piškote na hitro z obeh strani pomočimo v kavno raztopino in zložimo na dno pekača.

3Premažemo jih s polovico kreme in pokrijemo s plastjo piškotov, ki smo jih prav tako na hitro z obeh strani pomočili v kavno raztopino.

4Postopek ponovimo s preostalo polovico kreme in zadnjo plastjo namočenih piškotov.

5S folijo, ki visi iz modela, tiramisu pokrijemo in damo v hladilnik za vsaj 6 ur.

6Ohlajen tiramisu “odgrnemo”, ga zvrnemo iz modela na krožnik (ali pladenj) in odstranimo folijo.

7Posipamo ga s kakavom v prahu in postrežemo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite