Tiramisu zloženka je skoraj klasični recept za tiramisu, le v malce drugačni obliki. Zakaj skoraj klasičen? Ker so v tem receptu jajca toplotno obdelana – tako da je primeren tudi za tiste, ki ste glede surovih jajc v sladicah skeptični, še vedno pa boste lahko brez strahu uživali v pristnem okusu tiramisuja.
Sestavine za tiramisu zloženko
Kavna raztopina
- 100 ml espresso kave
- 30 g kristalnega sladkorja
- 80 ml mleka
Krema
- 2 jajci (velikosti razred M)
- 120 g kristalnega sladkorja
- 430 g sira mascarpone
- 1 zamašek kremnega likerja (npr. Baileys) po želji
Potrebujemo še
- 22 piškotov savoiardi (bebi piškoti)
- kakav v prahu za posip
Postopek
Kavna raztopina
1Vrelo kavo prelijemo po sladkorju in počasi mešamo, da se sladkor stopi.
2Prilijemo še mleko in premešamo.
Krema
1Jajci s sladkorjem nad paro stepamo 10-15 minut oz. tako dolgo, da masa doseže 65 do 70°C. Dobiti moramo bledo, kremno maso, v kateri pod prsti ni čutiti kristalov sladkorja.
2Jajčno kremo umaknemo iz pare, jo stepamo še 3 minute in ohladimo.
3Ohlajeni jajčni kremi dodamo sir mascarpone (in liker) in z ročnim mešalnikom premešamo le toliko, da se sestavine povežejo.
Sestavljanje
1Pekač za kruh (trapezne oblike), notranjih mer 25 x 12 cm, obložimo s plastično živilsko folijo tako, da folija na vseh straneh visi iz pekača.
2Piškote na hitro z obeh strani pomočimo v kavno raztopino in zložimo na dno pekača.
3Premažemo jih s polovico kreme in pokrijemo s plastjo piškotov, ki smo jih prav tako na hitro z obeh strani pomočili v kavno raztopino.
4Postopek ponovimo s preostalo polovico kreme in zadnjo plastjo namočenih piškotov.
5S folijo, ki visi iz modela, tiramisu pokrijemo in damo v hladilnik za vsaj 6 ur.
6Ohlajen tiramisu “odgrnemo”, ga zvrnemo iz modela na krožnik (ali pladenj) in odstranimo folijo.
7Posipamo ga s kakavom v prahu in postrežemo.