Tipična italijanska pustna sladica iz jajc, sladkorja in moke, ocvrta in posuta s sladkorjem v prahu. In kako vemo, da smo naredili res dobre kroštole? Ko nas tisti, ki jih poskusijo, vprašajo, kje smo jih kupili?
Sestavine
- 300 g mehke bele moke
- 30 g stopljenega masla
- 2 jajci
- 40 g sladkorja
- ščepec soli
- 60 g mleka
- 2 žlici žganja
- lupinica ene neškropljene limone
- olje za cvrtje
- sladkor v prahu in vaniljev sladkor za posip
Postopek
1V skledo damo moko, ki smo jo pomešali s sladkorjem in soljo. Na sredini naredimo jamico, vanjo damo jajci, stopljeno maslo, limonino lupinico, žganje in iz sredine začnemo mesiti testo, tako da počasi pobiramo moko. Zmesi postopoma dodajamo mleko.
2Vse sestavine najprej zmešamo z vilicami, nato z rokami zgnetemo voljno testo, gnesti moramo dovolj časa, da testo odstopi od stene posode. Testo oblikujemo v hlebček, pokrijemo s folijo in pustimo počivati 20 minut na sobni temperaturi.
3Testo najlažje razvaljamo s strojčkom za valjanje testenin. Če ga nimamo, testo razdelimo na tri dele, na pomokani površini ga z valjarjem, ki smo da prav tako pomokali, razvaljamo na tanko. Vmes ga nekajkrat prepognemo, to pripomore k nastanku mehurčkov med peko. S strojčkom testo valjamo postopoma. Odrežemo kos testa, da pomokamo, vstavimo v široko režo, prepognemo, ponovno zvaljamo, in prestavimo na tanjšo debelino, ponovimo postopek, dokler ne razvaljamo na željeno debelino. Bolj tanko je testo, bolj so krhki flancati, večkrat kot ga prepognemo, več bo mehurčkov.
4S koleščkom testo narežemo na pravokotnike, na sredini jih še tri ali štiri krat zarežemo, da jih lahko pred cvrtjem prepletemo.
5V široki posodi segrejemo olje, ki pa ne sme biti prevroče, idealno je 175 °C. Če nimamo termometra, preverimo tako, da vanj damo košček testa. Če se takoj dvigne na površino in tvori mehurčke, lahko nadaljujemo s cvrtjem. Če ostane testo na dnu, je olje še premalo vroče, če pa se testo takoj obarva, je pa prevroče.
6V olje polagamo prepletene flancate, po nekaj sekundah jih obrnemo, ocvremo še na drugi strani in odlagamo na papirnato brisačo. Biti morajo lepe zlato rumene barve.
7Malo ohlajene preložimo na pladenj in potresemo s sladkorjem v prahu.