Pita s črnim ribezom nam bo prijala v poletnem času, lahko pa črni ribez kot pito pripravimo tudi v hladnejših mesecih in z njim znatno podpremo svoje telo, saj s svojim bogatim virom vitamina C pripomore k lajšanju infekcij, ki so povezane z zimskimi meseci.
Sestavine za pito s črnim ribezom
- 500 g črnega ribeza
- 220 g mletega sladkorja
- 1 pomaranča
- 30 g jedilnega škroba
- 1 zavitek krhkega testa*
Postopek
1Pečico segrejemo na 230 stopinj Celzija. Polovico črnega ribeza, 100 g sladkorja, sok pomaranče in jedilni škrob stresemo v ponev.
2Nad zmernim ognjem počasi mešamo, da se zmes zgosti. Dodamo preostali sladkor, še nekaj časa mešamo, nato ogenj ugasnemo. Dodamo preostali črni ribez in premešamo.
3Testo razvaljamo v velikost pekača, ki ga prej naoljimo in potresemo z moko ter ga večkrat prebodemo z vilico. Ostanek testa oblikujemo v kepo in ponovno razvaljamo ter odrežemo na trakove, ki jih položimo po vrhu pite.
4Temperaturo zmanjšamo na 220 stopinj in pito pečemo 35 minut.
Nasvet
*pita bo okusnejša, če bomo krhko testo pripravili doma. V kolikor nam dnevne zadolžitve tega ne dopuščajo, si seveda pomagamo z že predpripravljenim, kupljenim testom.