Krofi z vaniljevo kremo

Znam svetuje

Pustni ฤas je tisti, ko speฤemo in seveda pojemo najveฤ krofov, pa ne vem zakaj, speฤemo si jih lahko kadarkoli i si jih privoลกฤimo za zajtrk ob kavici. Tile z vaniljevo kremo so nepremagljivi.

Sestavine

Krofi

  • 1 kg moke
  • 8 rumenjakov
  • 100 g sladkorja
  • 1 vaniljev  sladkor
  • 1 rumov sladkor
  • ลกฤepec soli
  • dve kocki kvasa
  • 3,5 dcl mleka
  • 2 dcl olja
  • 1,5 dcl pomaranฤnega soka
  • lupinica ene neลกkropljene limone
  • olje za cvrtje

Krema

  •  500 ml sladke smetane
  • 1 vaniljev strok
  • 60 g sladkorja
  • 4 rumenjaki
  • 1 ลพlica koruznega ลกkroba
  • ล ฤepec soli

Postopek

1Najprej naredimo kremo. V kozici dobro razลพvrkljamo jajca s smetano. Strok vanilje prereลพemo na polovico in z noลพevo konico postrgamo semena, ki jih skupaj s strokom dodamo v kozico. Dodamo ลกe sladkor, ลกkrob in ลกฤepec soli, dobro premeลกamo, da nastane homogena zmes.

2Pristavimo na ogenj in ob stalnem meลกanju, pazite, da se ne prime na dno, kuhamo toliko ฤasa, da zmes zavre. Zmanjลกamo ogenj in odstranimo vaniljev strok in ob stalnem meลกanju kuhamo ลกe 2 minuti, da se krema zgosti.

3Kremo prelijemo v skledo in jo na dotik pokrijemo s kuhinjsko folijo, da med hlajenjem na omaki ne nastane skorjica.

4Za krofe najprej  v mlaฤnem mleku raztopimo ลพliฤko sladkorja, dodamo ลพliฤko moke in nadrobimo kvas. Pustimo, da vzhaja pribliลพno 15 minut. Moko presejemo v veฤjo skledo, v kateri bomo mesili testo. Na sredini naredimo jamico. Vanjo vlijemo kvasec, dodamo vse sestavine in na rob moke damo ลกe ลกฤepec soli. Zmes vseh teh sestavin stepamo v meลกalniku toliko ฤasa, da odstopi od posode, nato pa ga pregnetemo ลกe na roke, da se ne lepi veฤ.

5Na  tehtnici odtehtamo po 8 dag testa, tako da so vsi krofi enako veliki. Z dlanmi, iz kosov pregnetenega testa, oblikujemo res lepe, enakomerne kroglice. Polagamo jih na pomokan prt, med njimi puลกฤamo dovolj prostora, saj kroglice narastejo. Pokrijemo jih in na toplem pustimo vzhajati eno uro.

6Pripravimo olje za cvrtje, uporabljajte kvalitetno olje, ลกe najboljลกa je palmina mast, saj je krofi ne vpijajo toliko in so zato manj mastni. Olje v veฤji posodi segrevamo do primerne temperature, ki jo preverimo tako, da vanjo do dna pomoฤimo leseno kuhalnico, in ko se okoli nje delajo rahli mehurฤki, je olje pripravljeno.

7Vzhajane krofe  poloลพimo v segreto olje za cvrtje in jih obrnemo tako, da gre zgornja, vzhajana stran v olje. Posoda mora biti dovolj velika, da krofi plavajo v olju. Pokrijemo in cvremo ลกtiri minute, nato jih obrnemo in odkrite cvremo ลกe ลกtiri minute.

8Cvrte polagamo na papirnat prtiฤek, da popije odveฤno maลกฤobo. Ko so malo ohlajeni, jih prereลพemo in napolnimo z vaniljevo kremo. Potresemo jih ลกe s sladkorjem v prahu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite