Pustni ฤas je tisti, ko speฤemo in seveda pojemo najveฤ krofov, pa ne vem zakaj, speฤemo si jih lahko kadarkoli i si jih privoลกฤimo za zajtrk ob kavici. Tile z vaniljevo kremo so nepremagljivi.
Sestavine
Krofi
- 1 kg moke
- 8 rumenjakov
- 100 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 1 rumov sladkor
- ลกฤepec soli
- dve kocki kvasa
- 3,5 dcl mleka
- 2 dcl olja
- 1,5 dcl pomaranฤnega soka
- lupinica ene neลกkropljene limone
- olje za cvrtje
Krema
- 500 ml sladke smetane
- 1 vaniljev strok
- 60 g sladkorja
- 4 rumenjaki
- 1 ลพlica koruznega ลกkroba
- ล ฤepec soli
Postopek
1Najprej naredimo kremo. V kozici dobro razลพvrkljamo jajca s smetano. Strok vanilje prereลพemo na polovico in z noลพevo konico postrgamo semena, ki jih skupaj s strokom dodamo v kozico. Dodamo ลกe sladkor, ลกkrob in ลกฤepec soli, dobro premeลกamo, da nastane homogena zmes.
2Pristavimo na ogenj in ob stalnem meลกanju, pazite, da se ne prime na dno, kuhamo toliko ฤasa, da zmes zavre. Zmanjลกamo ogenj in odstranimo vaniljev strok in ob stalnem meลกanju kuhamo ลกe 2 minuti, da se krema zgosti.
3Kremo prelijemo v skledo in jo na dotik pokrijemo s kuhinjsko folijo, da med hlajenjem na omaki ne nastane skorjica.
4Za krofe najprej v mlaฤnem mleku raztopimo ลพliฤko sladkorja, dodamo ลพliฤko moke in nadrobimo kvas. Pustimo, da vzhaja pribliลพno 15 minut. Moko presejemo v veฤjo skledo, v kateri bomo mesili testo. Na sredini naredimo jamico. Vanjo vlijemo kvasec, dodamo vse sestavine in na rob moke damo ลกe ลกฤepec soli. Zmes vseh teh sestavin stepamo v meลกalniku toliko ฤasa, da odstopi od posode, nato pa ga pregnetemo ลกe na roke, da se ne lepi veฤ.
5Na tehtnici odtehtamo po 8 dag testa, tako da so vsi krofi enako veliki. Z dlanmi, iz kosov pregnetenega testa, oblikujemo res lepe, enakomerne kroglice. Polagamo jih na pomokan prt, med njimi puลกฤamo dovolj prostora, saj kroglice narastejo. Pokrijemo jih in na toplem pustimo vzhajati eno uro.
6Pripravimo olje za cvrtje, uporabljajte kvalitetno olje, ลกe najboljลกa je palmina mast, saj je krofi ne vpijajo toliko in so zato manj mastni. Olje v veฤji posodi segrevamo do primerne temperature, ki jo preverimo tako, da vanjo do dna pomoฤimo leseno kuhalnico, in ko se okoli nje delajo rahli mehurฤki, je olje pripravljeno.
7Vzhajane krofe poloลพimo v segreto olje za cvrtje in jih obrnemo tako, da gre zgornja, vzhajana stran v olje. Posoda mora biti dovolj velika, da krofi plavajo v olju. Pokrijemo in cvremo ลกtiri minute, nato jih obrnemo in odkrite cvremo ลกe ลกtiri minute.
8Cvrte polagamo na papirnat prtiฤek, da popije odveฤno maลกฤobo. Ko so malo ohlajeni, jih prereลพemo in napolnimo z vaniljevo kremo. Potresemo jih ลกe s sladkorjem v prahu.