Krofi z vaniljevo kremo

Znam svetuje

Pustni čas je tisti, ko spečemo in seveda pojemo največ krofov, pa ne vem zakaj, spečemo si jih lahko kadarkoli i si jih privoščimo za zajtrk ob kavici. Tile z vaniljevo kremo so nepremagljivi.

Sestavine

Krofi

  • 1 kg moke
  • 8 rumenjakov
  • 100 g sladkorja
  • 1 vaniljev  sladkor
  • 1 rumov sladkor
  • ščepec soli
  • dve kocki kvasa
  • 3,5 dcl mleka
  • 2 dcl olja
  • 1,5 dcl pomarančnega soka
  • lupinica ene neškropljene limone
  • olje za cvrtje

Krema

  •  500 ml sladke smetane
  • 1 vaniljev strok
  • 60 g sladkorja
  • 4 rumenjaki
  • 1 žlica koruznega škroba
  • Ščepec soli

Postopek

1Najprej naredimo kremo. V kozici dobro razžvrkljamo jajca s smetano. Strok vanilje prerežemo na polovico in z noževo konico postrgamo semena, ki jih skupaj s strokom dodamo v kozico. Dodamo še sladkor, škrob in ščepec soli, dobro premešamo, da nastane homogena zmes.

2Pristavimo na ogenj in ob stalnem mešanju, pazite, da se ne prime na dno, kuhamo toliko časa, da zmes zavre. Zmanjšamo ogenj in odstranimo vaniljev strok in ob stalnem mešanju kuhamo še 2 minuti, da se krema zgosti.

3Kremo prelijemo v skledo in jo na dotik pokrijemo s kuhinjsko folijo, da med hlajenjem na omaki ne nastane skorjica.

4Za krofe najprej  v mlačnem mleku raztopimo žličko sladkorja, dodamo žličko moke in nadrobimo kvas. Pustimo, da vzhaja približno 15 minut. Moko presejemo v večjo skledo, v kateri bomo mesili testo. Na sredini naredimo jamico. Vanjo vlijemo kvasec, dodamo vse sestavine in na rob moke damo še ščepec soli. Zmes vseh teh sestavin stepamo v mešalniku toliko časa, da odstopi od posode, nato pa ga pregnetemo še na roke, da se ne lepi več.

5Na  tehtnici odtehtamo po 8 dag testa, tako da so vsi krofi enako veliki. Z dlanmi, iz kosov pregnetenega testa, oblikujemo res lepe, enakomerne kroglice. Polagamo jih na pomokan prt, med njimi puščamo dovolj prostora, saj kroglice narastejo. Pokrijemo jih in na toplem pustimo vzhajati eno uro.

6Pripravimo olje za cvrtje, uporabljajte kvalitetno olje, še najboljša je palmina mast, saj je krofi ne vpijajo toliko in so zato manj mastni. Olje v večji posodi segrevamo do primerne temperature, ki jo preverimo tako, da vanjo do dna pomočimo leseno kuhalnico, in ko se okoli nje delajo rahli mehurčki, je olje pripravljeno.

7Vzhajane krofe  položimo v segreto olje za cvrtje in jih obrnemo tako, da gre zgornja, vzhajana stran v olje. Posoda mora biti dovolj velika, da krofi plavajo v olju. Pokrijemo in cvremo štiri minute, nato jih obrnemo in odkrite cvremo še štiri minute.

8Cvrte polagamo na papirnat prtiček, da popije odvečno maščobo. Ko so malo ohlajeni, jih prerežemo in napolnimo z vaniljevo kremo. Potresemo jih še s sladkorjem v prahu.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite