Jogurtova torta z borovnicami (brez peke), je sladica, ki združuje osvežilen okus jogurta, bogatost smetane in sladkost sočnih borovnic. Ta preprosta in hitro pripravljena torta brez peke je odlična izbira za vse ljubitelje sladic, ki ne želijo uporabljati pečice.
S hrustljavo piškotno podlago, kremasto jogurtovo plastjo in osvežujočimi borovnicami je ta torta popolna za vroče poletne dni ali kot sladka pika na i ob vsaki posebni priložnosti. Na pogled izgleda precej zahtevna, pa pravzaprav ni.
Sestavine za jogurtovo torto z borovnicami (brez peke)
- 300 g maslenih polnozrnatih piškotov
- 540 g navadnega čvrstega jogurta
- 500 ml sladke smetane za stepanje
- 100 ml mleka
- 50 g masla
- 150 g sladkorja v prahu
- 1 vaniljev sladkor
- 12 lističev želatine
- sok ene limone
Borovničev žele
- 500 g svežih borovnic
- 2 lističa želatine
- 50 g sladkorja
- 1 žlica limoninega soka
Postopek
1Količina sestavin je na okrogel pekač premera 26 cm. Piškote zmeljemo v drobtine in jih enakomerno razporedimo po dnu pekača. Maslo stopimo in s stopljenim maslom in mlekom namočimo piškotne drobtine, malo pregnetemo, da se dobro prepojijo in z rokami oblikujemo dno sladice. Obod ovijemo z acetatno folijo, da bo torta lepa na pogled in pekač postavimo v hladilnik, da se dno nekoliko strdi.
2Lističe želatine za 7 minut namočimo v mrzli vodi, vode mora biti kar precej, da se nam ne sprimejo. Ko se namočijo, jih dobro ožamemo.
3Limonin sok segrejemo in lističe želatine stopimo v mlačnem limoninem soku. Pazite, da se bodo lističi popolnoma stopili.
4Jogurte zmešamo s sladkorjem (eno žlico sladkorja prihranimo za smetano) in vaniljevim sladkorjem. Jogurtom primešamo stopljeno želatino in postavimo za 15 minut v hladilnik, da se malo strdi.
5Medtem borovnice potresemo s 50g sladkorja in limoninim sokom. Ob stalnem mešanju jih nekaj minut kuhamo, ravno toliko, da se sladkor stopi in zmiksamo s paličnim mešalnikom. Pustimo, da se malo ohladi in prav tako namočena lističa želatine dobro ožamemo in dodamo k borovnicam. Dobro premešamo.
5Smetano z žlico sladkorja čvrsto stepemo. Smetano enakomerno vmešamo v jogurtovo maso in maso razdelimo na tri dele.
6V prvi del dodamo tretjino borovničevega želeja, dobro premešamo, v drugi del polovico, kar nam ostane, spet premešamo in v zadnjega še polovico ostanka.
7Piškotno dno vzamemo iz hladilnika in po njem najprej razporedimo najtemnejši del, po njem drugi del in po vrhu zadnji, najsvetlejši del jogurtovega preliva.
8Okrasimo s svežimi borovnicami in ostankom borovničevega želeja.
9 Torto postavimo za eno uro v zamrzovalnik ali štiri ure v hladilnik, postrežemo dobro ohlajeno.