Marcipan je v mnogih receptih za torte, piškote, tudi Mozartove kroglice lahko naredimo. Najboljši je, če ga naredimo sami.
Sestavine
- 200 g mandljev
- 85 g sladkorja
- 15 g medu
- 30 ml vode
Postopek
1Pečico segrejemo na 120°C. V večjem loncu zavremo vodo in v vrelo stresemo mandlje. Pustimo jih, naj se namakajo tri minute, odcedimo in jih za minuto potopimo še v mrzlo vodo.
2Stresemo jih na kuhinjsko brisačko in tako jih bomo zlahka olupili. Olupljene razporedimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem in postavimo za 10 minut v pečico. Pri tem ne smejo spremeniti barve.
3Mandlje ohladimo in zmeljemo v fino moko. Če boste to počeli z mešalnikom, delajte v več fazah.
4V lončku stopimo vodo in sladkor. Dodamo še med in mešamo toliko časa, da dobimo enotno zmes. To ohladimo in zlijemo na mandljevo moko.
5Dobro pregnetemo, da dobimo trdo, gladko in homogeno maso.
Nasvet
6Če bomo marcipan takoj valjali, to storimo tako, da delovno površino potresemo s sladkorjem v prahu. Lahko pa ga zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik, tam nas počaka do enega tedna.