Čokoladne kocke s kokosom in kislo smetano so stara dobra klasika, ki nikoli ne razočara. Sestavljene so iz sočnega kakavovega biskvita, svežega nadeva s kislo smetano in kokosom ter čokoladne glazure, njihova priprava pa vam bo vzela manj kot eno uro časa.
Sestavine za čokoladne kocke s kokosom in kislo smetano
Kakavov biskvit
- 2 jajci (velikostni razred M)
- 110 g kristalnega sladkorja
- 50 ml vode
- 50 ml olja
- 80 g gladke moke
- 20 g kakava v prahu
- 7 g pecilnega praška
Čokoladno mleko (pripravimo ga med peko biskvita)
- 130 ml mleka
- 50 g jedilne čokolade
- 1 rumov sladkor (ali vaniljev – po želji)
Nadev s kislo smetano in kokosom
- 540 g kisle smetane (3 lončki)
- 130 g kokosove moke
- 50 g sladkorja v prahu
- 1 zavitek želatine fix
Čokoladna glazura
- 55 g temne čokolade (55%)
- 60 g masla
Postopek
Kakavov biskvit
1Pečico segrejemo na 180 °C.
2Jajci ločimo.
3Beljaka stepemo v čvrst sneg.
4Rumenjaka, sladkor, olje in vodo stepamo 5 minut.
5Rumenjakovi masi dodamo presejane suhe sestavine in z ročnim mešalnikom dobro premešamo. Nazadnje z lopatko primešamo še sneg beljakov.
6Maso enakomerno razporedimo po pekaču velikosti 18 x 25 cm, ki smo ga obložili s papirjem za peko (dno) in pečemo približno 25 minut (naredimo preizkus z zobotrebcem).
7Pečen biskvit 5 minut ohlajamo v na pol odprti pečici, nato ga vzamemo iz pečice in še toplega prelijemo s čokoladnim mlekom.
Čokoladno mleko
1Vse sestavine združimo v manjši kozici in na nizki temperaturi segrevamo, da se čokolada stopi.
Nadev s kislo smetano in kokosom
1Kislo smetano gladko zmešamo s kokosovo moko, dodamo želatino fix in dobro premešamo.
2Nazadnje kremi dodamo še sladkor v prahu in ponovno dobro premešamo, da se sestavine povežejo.
Čokoladna glazura
1Nad paro ali v kozici na nizki temperaturi stopimo maslo in koščke čokolade. Vmes večkrat premešamo.
Sestavljanje
1Navlažen in ohlajen biskvit enakomerno premažemo z nadevom in površino poravnamo. Damo za 2 uri v hladilnik, da se krema ohladi in učvrsti.
2Po ohlajeni kremi prelijemo mlačno čokoladno glazuro (da bo glazura enakomerno razporejena, si pomagamo z rahlim nagibanjem pekača v smeri urinega kazalca) in damo v hladilnik za vsaj 4 ure, najbolje čez noč.
3Dobro ohlajene kocke poljubno razrežemo in dekoriramo.