Rússula viréscens ali zelenkasta golobica je odlična goba, ki je zaradi modrikasto-zelene obarvanosti klobuka zelo prepoznavna. To je najokusnejša goba od vseh golobic, kar dokazuje tudi recept za Polnjene zelene golobice.
Edina slaba lastnost zelene golobice je ta, da jo moramo uporabiti kmalu po nabiranju, saj jo rada napade plesen. Ker ima čvrsto meso, je primerna za pečenje na žaru in paniranje, vendar moramo ravnati previdno, ker je krhka. Odlična je pečena, dušena ali celo presna. Če jo bomo pokapali zgolj z limoninim sokom in oljčnim oljem, posolili in popoprali, bo njen okus na naš obraz zagotovo privabil nasmeh.
Sestavine za polnjene zelene golobice
- 8 večjih zelenih golobic
- 2 šalotki ali 1 čebula
- 3 žlice krušnih drobtin
- 50g naribanega parmezana* (po želji)
- peteršilj
- maslo
- oljčno olje
- sol
- poper
Postopek
1Zelene golobice nežno očistimo s papirnato kuhinjsko brisačko ali mehko ščetko.
2Pri klobuku jim odrežemo bete in jih drobno sesekljamo. Drobno sesekljamo tudi šalotko (ali čebulo) in peteršilj.
3Na zmerni temperaturi in oljčnem olju rahlo popražimo šalotko (čebulo) in drobno narezane bete, vendar le toliko, da po kuhinji prijetno zadiši.
4Vse skupaj odstavimo iz vira toplote, potresemo z drobtinami, svežim peteršiljem, posolimo in popopramo po okusu. Dodamo parmezan. Zmes nežno premešamo, da se sestavine povežejo med seboj.
5S tako pripravljeno zmesjo napolnimo klobuke. Na vsak napolnjen klobuk damo še košček masla, ki bo gobam dodal prijetno aromo.
6Polnjene zelene golobice pečemo v segreti pečici pri 200°C približno 20 minut.
Nasvet
Okus zmesi lahko izboljšate s svojim izborom začimb, mi pa vam predlagamo, da navadne bele krušne dobtine zamenjate s polnozrnatimi.