Omaka iz kopriv in regrata je okusna priloga, ki jo lahko uporabljamo na več načinov. Kot prilogo k testeninam, h krompirju ali k mesu, okusna pa je tudi kot namaz na kruhu.
Kopriva in regrat sta dve močni razstrupljevalni zelišči, ki se v zeliščarstvu uporabljata že stoletja dolgo. Kopriva je znana po visoki vsebnosti mineralov, med drugim železa in kalcija in je naravni diuretik, ki pomaga pri odvajanju odvečne tekočine in toksinov iz telesa.
Regrat je tudi naravni diuretik in bogat z antioksidanti, ki pomagajo ščititi jetra pred poškodbami in podpirajo njihovo delovanje. Svetujemo nekoliko previdnosti pri nabiranju kopriv – nabirajte jih z rokavicami, da vas ne opečejo. Prav tako uporabite rokavice pri rokovanju v kuhinji.
Sestavine za omako iz kopriv in regrata
- 100 g mladih koprivinih listov
- 150 g regratovih listov
- 100 g mandljev
- 100 g pinjol
- 3 stroke česna
- 120 g sveže naribanega parmezana
- naribana lupinica ene neškropljene limone
- 1 žlička soli
- 1,5 dl domačega oljčnega olja
Postopek
1Mandlje potopimo v vrelo vodo in olupimo. Skupaj s pinjolami jih na ponvi popečemo z vseh strani.
2Koprivam odstranimo stebla, operemo jih v hladni vodi in odcedimo. V večji lonec damo hladno vodo, koprive, sol in zavremo ter kuhamo še 10 minut. Kuhane koprive odcedimo in pustimo, da se ohladijo. Iztisnemo čim več vode.
3Regratove liste operemo in osušimo. Česen olupimo.
4V mešalnik damo vse sestavine, razen parmezana in oljčnega olja. Oljčno olje dolivamo postopoma med mešanjem.
5Mešamo toliko časa, da dobimo gladko kremo. Če je pesto pregost, dodamo še malo oljčnega olja.
6Na koncu dodamo še parmezan in nadaljujemo z mešanjem, dokler zmes nima gladke konsistence.
7Prestavimo jo v steklen kozarček, zalijemo do vrha z oljem, da se ne izsuši in spravimo v hladilnik. Najbolje je, da pesto porabite v nekaj dneh.