Če želite malo drugačno kosilo, bolj sladko, si skuhajte te svaljke z makom.
Sestavine
- 1 kg krompirja
- 300 g ostre moke
- 2 jajce
- 80 g masla
- 1 vanilin sladkor
- lupinica ene neškropljene limone
- 50 g sladkorja
- ščepec soli
- cimet
- 60 g maka
Postopek
1Najprej damo kuhati krompir v olupku, zberite manjši krompir približno enake velikosti. Da ne popoka, ga malo osolimo Kuhan krompir olupimo, malo ohladimo in stisnemo oziroma zmečkamo tako, da nam ne ostanejo koščki.
2Na sredini naredimo jamico, damo notri jajci, na obod narežemo 20 g masla, posujemo z ostro moko, posolimo, dodamo sladkor in vanilin sladkor, limonino lupinico in na hitro zgnetemo testo. Najbolje, da je krompir še mlačen. Če se testo preveč lepi (odvisno od krompirja), dodajamo še malo moke. Vendar, dlje kot mesimo, bolj se bo testo lepilo. Naredimo svaljek, ga narežemo na manjše kolobarčke, med dlanmi oblikujemo svaljke in zlagamo na desko.
3Svaljke damo v rahlo osoljen krop in kuhamo, dokler ne priplavajo na vrh. S penovko jih poberemo iz vode.
4V večji ponvi segrejemo preostalo maslo, v njem malo pocvremo svaljke, potresemo jih še z makom in cimetom. Postrežemo takoj.