Krompir, tudi surov, je res zdrav

Znam svetuje

Krompir je ฤudovito zdrav gomolj, ki je sestavljen iz kar tri ฤetrtine vode in s tem zelo podoben naลกemu telesu. Ima baziฤno osnovo, torej telesa ne zakisa in to sposobnost imajo vsa ลพivila, ki so polna kalija, kalcija in magnezija. Krompir je ลกe posebej bogat s kalijem, magnezijem, tudi silicijem, v njem so ลพelezo, fluor, klor pa tudi zmerne koliฤine fosforja.

A to ลกe ni vse: krompir je bogat tudi z vitaminom C – toliko ga je, kot ga ima polovica limone. In glede na to, da je v njem vitamin E, mu lahko upraviฤeno reฤemo, da prispeva k ohranjanju mladostnega videza. Aha, kaj pa vitamin K, ki je bistvenega pomena pri strjevanju krvi in rasti kosti? Tudi on je v krompirju. ฤŒe oba vitamina hoฤemo izkoristiti, ne smemo pozabiti krompirju dodati maลกฤobo, saj ju tako telo najbolje izkoristi.

Krompir vsebuje ลกe 20 odstotkov ลกkroba, do dva odstotka beljakovin, veliko flavonoidov – fenolnih kislin, ki so moฤni antioksidanti in imajo protivnetno delovanje.

Zdravje v surovem krompirju

Vse naลกteto je lastnost surovega krompirja. Nihฤe nas ni uฤil, da je surov krompir zdravilen, vendar je. ฤŒe en krompir naribamo in mu dodamo trojno koliฤino vode, pomaga ob pekoฤi zgagi, ลพolฤnih kamnih, vnetjih in razjedah ฤrevesja in ลพelodฤne sluznice, pa tudi pri revmatizmu, artritisu in putiki.

Krompirjev sok pijmo trikrat na dan pred jedjo, seveda vsakiฤ sveลพe pripravljen. ฤŒe mu dodamo sok iz zelja ali korenฤka, bo boj proti artritisu in putiki ลกe bolj uฤinkovit.

ฤŒe nas boli glava, pa ga – znova surovega – poloลพimo na ฤelo. Nase namreฤ veลพe teลพke kovine in spodbuja njihovo izloฤanje iz telesa.

Kar pri krompirju ni zdravilnega, so njegovi zeleni, nedozoreli deli. V njih je solanin, ki je rahel strup in povzroฤa vroฤino. Uลพivali so ga tisti, ki so ลพeleli namerno dvigniti svojo telesno temperaturo in se, denimo, izogniti obveznostim, kot so ลกola, sluลพba in podobno. Odreลพimo mu tudi ฤrna oฤesa, ki prav tako niso zdrava.

Kuhan olupek je poln antioksidantov

Ko krompir kuhamo, si zapomnimo, da so v olupku antioksidanti, zato vsaj ekoloลกko pridelanega ne lupimo, saj velja izkoristiti njihove zdravilne lastnosti. ฤŒe ne gre drugaฤe, uporabimo vodo, v kateri ga kuhamo. V olupku je najveฤ klorogenske kisline in glutationa, ki spodbuja antioksidativno delovanje v telesu.

Zanimivo je, da tudi kuhan, a ohlajen krompir ima svoje zdravilne lastnosti, saj spodbuja razvoj zdrave mikroflore in varuje pred rakom debelega ฤrevesja. Celo segrejemo ga lahko, niฤ mu ne bo ลกkodovalo. In ฤe uลพivamo pretlaฤen krompir z olupkom vred, pomaga pri celiakiji.

ฤŒe olupljenega krompirja ne uporabimo takoj, ga prelijemo z vodo in shranimo v hladilniku. Zdrลพal bo en dan, ob uporabi pa te vode nikakor ne odlijmo, saj so v njej zdravilne snovi, ki jih je krompir izloฤil.

Olupljen pa redi

A je pri krompirju sploh kaj slabega? Nekaj pa res. Olupljen in skuhan krompir ima visok glikemiฤni indeks, zato se takลกen ne priporoฤa sladkornim bolnikom. ฤŒe smo se namenili hujลกati, prav tako ne uลพivajmo olupljenega krompirja in povsem jasno je, da niti ocvrtega ne.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite