Krompir je ฤudovito zdrav gomolj, ki je sestavljen iz kar tri ฤetrtine vode in s tem zelo podoben naลกemu telesu. Ima baziฤno osnovo, torej telesa ne zakisa in to sposobnost imajo vsa ลพivila, ki so polna kalija, kalcija in magnezija. Krompir je ลกe posebej bogat s kalijem, magnezijem, tudi silicijem, v njem so ลพelezo, fluor, klor pa tudi zmerne koliฤine fosforja.
A to ลกe ni vse: krompir je bogat tudi z vitaminom C – toliko ga je, kot ga ima polovica limone. In glede na to, da je v njem vitamin E, mu lahko upraviฤeno reฤemo, da prispeva k ohranjanju mladostnega videza. Aha, kaj pa vitamin K, ki je bistvenega pomena pri strjevanju krvi in rasti kosti? Tudi on je v krompirju. ฤe oba vitamina hoฤemo izkoristiti, ne smemo pozabiti krompirju dodati maลกฤobo, saj ju tako telo najbolje izkoristi.
Krompir vsebuje ลกe 20 odstotkov ลกkroba, do dva odstotka beljakovin, veliko flavonoidov – fenolnih kislin, ki so moฤni antioksidanti in imajo protivnetno delovanje.
Zdravje v surovem krompirju
Vse naลกteto je lastnost surovega krompirja. Nihฤe nas ni uฤil, da je surov krompir zdravilen, vendar je. ฤe en krompir naribamo in mu dodamo trojno koliฤino vode, pomaga ob pekoฤi zgagi, ลพolฤnih kamnih, vnetjih in razjedah ฤrevesja in ลพelodฤne sluznice, pa tudi pri revmatizmu, artritisu in putiki.
Krompirjev sok pijmo trikrat na dan pred jedjo, seveda vsakiฤ sveลพe pripravljen. ฤe mu dodamo sok iz zelja ali korenฤka, bo boj proti artritisu in putiki ลกe bolj uฤinkovit.
ฤe nas boli glava, pa ga – znova surovega – poloลพimo na ฤelo. Nase namreฤ veลพe teลพke kovine in spodbuja njihovo izloฤanje iz telesa.
Kar pri krompirju ni zdravilnega, so njegovi zeleni, nedozoreli deli. V njih je solanin, ki je rahel strup in povzroฤa vroฤino. Uลพivali so ga tisti, ki so ลพeleli namerno dvigniti svojo telesno temperaturo in se, denimo, izogniti obveznostim, kot so ลกola, sluลพba in podobno. Odreลพimo mu tudi ฤrna oฤesa, ki prav tako niso zdrava.
Kuhan olupek je poln antioksidantov
Ko krompir kuhamo, si zapomnimo, da so v olupku antioksidanti, zato vsaj ekoloลกko pridelanega ne lupimo, saj velja izkoristiti njihove zdravilne lastnosti. ฤe ne gre drugaฤe, uporabimo vodo, v kateri ga kuhamo. V olupku je najveฤ klorogenske kisline in glutationa, ki spodbuja antioksidativno delovanje v telesu.
Zanimivo je, da tudi kuhan, a ohlajen krompir ima svoje zdravilne lastnosti, saj spodbuja razvoj zdrave mikroflore in varuje pred rakom debelega ฤrevesja. Celo segrejemo ga lahko, niฤ mu ne bo ลกkodovalo. In ฤe uลพivamo pretlaฤen krompir z olupkom vred, pomaga pri celiakiji.
ฤe olupljenega krompirja ne uporabimo takoj, ga prelijemo z vodo in shranimo v hladilniku. Zdrลพal bo en dan, ob uporabi pa te vode nikakor ne odlijmo, saj so v njej zdravilne snovi, ki jih je krompir izloฤil.
Olupljen pa redi
A je pri krompirju sploh kaj slabega? Nekaj pa res. Olupljen in skuhan krompir ima visok glikemiฤni indeks, zato se takลกen ne priporoฤa sladkornim bolnikom. ฤe smo se namenili hujลกati, prav tako ne uลพivajmo olupljenega krompirja in povsem jasno je, da niti ocvrtega ne.
