Ječmen s suhimi slivami in marelicami je preprosto zdrav in dober. Ječmen je namreč poln hranljivih snovi in je dejansko edina rastlina, ki v velikih količinah vsebuje vse vodotopne vitamine, aminokisline in večino za življenje potrebnih elementov. Samo 5 g ječmena ima več beljakovin in vlaknin kot 114 g surove špinač, pa 11x več kalcija kot kravje mleko in sedemkrat več vitamina C kot pomaranča. Zaradi svojega sladkastega okusa je priljubljen v enolončnicah in tudi v sladicah.
Sestavine za ječmen s suhimi slivami in marelicami
- 2,5 dl ječmena
- 2 l mleka ali 1 l vode
- 250 g suhih sliv
- 250 g suhih marelic
- sol
- 1 dl smetane
Postopek
1Ječmen preberemo in ga čez noč namočimo v vodi.
2Pristavimo mleko. Ko zavre, vanj stresemo in zakuhamo ječmen. Solimo.
3Ko je ječmen napol kuhan, mu dodamo suho sadje. Kuhanega stresemo v skledo, po želji prelijemo s smetano in ponudimo.