Grah s sirovo omako

Znam svetuje

Grah s sirovo omako je okusna in kremasta jed, ki jo lahko pripravite kot prilogo ali kot samostojno jed. Ta preprost recept zdruลพuje sveลพ, sladek grah z bogato in sirasto omako, ki vas bo navduลกila s svojim okusom. Sveลพ grah se kuha do popolne mehkobe in nato obogati s kremasto omako, ki vsebuje nariban sir. Rezultat je prava paลกa za okusne brbonฤice. Ta jed je odliฤna za pomladne in poletne dni, ko je grah najboljลกi in najbolj sladek. Priprava je enostavna in hitra, zato je recept primeren za vsakdanje obroke ali posebne priloลพnosti. Zdruลพite sveลพe sestavine s sirovo omako in uลพivajte v slastnem grahu, ki bo zadovoljil vaลกe goste in vas pustil ลพeljne veฤ.

Sestavine za grah s sirovo omako

  • 500 g zamrznjenega graha
  • 200 ml smetane za kuhanje
  • 100 g naribanega sira (na primer cheddar ali gauda)
  • 1 ฤebula, drobno sesekljana
  • 2 stroka ฤesna, sesekljana
  • 2 ลพlici masla
  • 2 ลพlici moke
  • sol po okusu
  • poper po okusu

Postopek

1V velikem loncu zavrite vodo in vanj dodajte zamrznjen grah. Kuhajte ga pribliลพno 5-7 minut, dokler ne postane mehak. Nato ga odcedite in postavite na stran.

2V drugem loncu stopite maslo na srednji temperaturi. Dodajte sesekljano ฤebulo in ฤesen ter ju praลพite, dokler ne postaneta mehka in steklena.

3Dodajte moko v lonec s ฤebulo in ฤesnom ter dobro premeลกajte. Kuhajte nekaj minut, da se moka malo zapeฤe, vendar pazite, da je ne zaลพgite.

4Postopoma vlijte smetano za kuhanje v lonec, medtem ko neprestano meลกate, da se oblikuje gladka omaka. Kuhajte ลกe nekaj minut, da se omaka zgosti.

5V omako vmeลกajte nariban sir. Meลกajte, dokler se sir popolnoma ne stopi in omaka postane gosta in kremasta.

6Dodajte kuhani grah v omako ter dobro premeลกajte, da se grah enakomerno prepoji z omako. Po potrebi dodajte sol in poper po okusu.

7Kuhajte grah s sirovo omako ลกe nekaj minut, da se vse sestavine dobro pregrejejo.

8Ko je jed pripravljena, jo postrezite vroฤo. Lahko jo uลพivate kot prilogo k mesnim jedem ali pa samostojno s kosom kruha.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite