Blitva s krompirjem po dalmatinsko – mediteranski objem zdravja in okusa

Znam svetuje

Blitva s krompirjem po dalmatinsko โ€“ mediteranski objem zdravja in okusa je tista brezฤasna priloga, ki z nekaj sestavinami priฤara okus Mediterana. Mehko kuhan krompir, neลพna blitva in dobra mera oljฤnega olja z drobnim pridihom ฤesna ustvarijo soฤno, hranljivo in aromatiฤno jed, ki se ฤudovito poda k ribi, mesu z ลพara ali kot lahka samostojna veฤerja z rezino kruha.

Sestavine za blitvo s krompirjem (za 4 osebe โ€“ priloga)

  • 600 g blitve (mladi listi in stebla)
  • 600 g krompirja (ฤvrst, voลกฤen tip โ€“ npr. za solate)
  • 2โ€“3 stroki ฤesna
  • 4โ€“5 ลพlic ekstra deviลกkega oljฤnega olja
  • sol
  • poper
  • 1โ€“2 ลพlici limoninega soka (po ลพelji)

Postopek

1Krompir olupite in nareลพite na veฤje kocke. Dajte ga v hladno, dobro osoljeno vodo, zavrite in kuhajte 12โ€“15 minut, da se zmehฤa, a ostane ฤvrst. Prihranite skodelico ลกkrobne vode od kuhanja.

2Medtem blitvi odstranite debelejลกa vlaknasta stebla in jih nareลพite posebej, liste grobo nareลพite. V drugi posodi zavrite osoljeno vodo; najprej blanลกirajte narezana stebla 3โ€“4 minute, nato dodajte liste in kuhajte ลกe 1โ€“2 minuti. Dobro odcedite.

3V velik lonec ali ponev vrnite odcejen krompir in blitvo. Dodajte drobno sesekljan ali strt ฤesen, oljฤno olje, malo soli in popra. Poฤasi vmeลกajte nekaj ลพlic vroฤe ลกkrobne vode, da se olje lepo poveลพe in nastane soฤna, rahlo kremasta tekstura.

4Po okusu dodajte ลกe kapljico limoninega soka. Postrezite takoj kot prilogo k peฤeni ribi, kalamari na ลพaru ali mesu z ลพara; odliฤna je tudi samostojno z rezino kruha.

Nasveti za popolno blitvo s krompirjem

โ€ข Uporabite voลกฤen krompir โ€“ ostane ฤvrst in ne razpade.
โ€ข Stebla kuhajte posebej malo dlje kot liste, da ohranite barvo in teksturo.
โ€ข Ne pretiravajte s ฤesnom โ€“ naj odiลกavi, ne prekrije okusa blitve.
โ€ข ล krobna voda od krompirja pomaga ยปemulgiratiยซ oljฤno olje โ€“ jed bo soฤnejลกa brez odveฤne maลกฤobe.
โ€ข Po dalmatinsko je jed skromna in ฤista โ€“ zaฤimbam pustite doma; po ลพelji dodajte le ลกฤepec drobno sesekljanega peterลกilja.

Pogosta vpraลกanja (FAQ)

Katero olje je najboljลกe?

Ekstra deviลกko oljฤno olje z neลพnim, sadnim profilom โ€“ poudari mediteranski znaฤaj in lepo zaokroลพi okus.

Lahko jed pripravim vnaprej?

Lahko, a najboljลกa je sveลพe pripravljena. ฤŒe jo pogrevate, dodajte ลพlico ลกkrobne vode ali kanฤek olja, da znova postane soฤna.

Kateri krompir izbrati?

Izberite voลกฤene sorte za solate (npr. Annabelle, Nicola). Mokaฤaste sorte se rade razkuhajo in jed postane zrnata.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite