Blitva s krompirjem po dalmatinsko โ mediteranski objem zdravja in okusa je tista brezฤasna priloga, ki z nekaj sestavinami priฤara okus Mediterana. Mehko kuhan krompir, neลพna blitva in dobra mera oljฤnega olja z drobnim pridihom ฤesna ustvarijo soฤno, hranljivo in aromatiฤno jed, ki se ฤudovito poda k ribi, mesu z ลพara ali kot lahka samostojna veฤerja z rezino kruha.
Sestavine za blitvo s krompirjem (za 4 osebe โ priloga)
- 600 g blitve (mladi listi in stebla)
- 600 g krompirja (ฤvrst, voลกฤen tip โ npr. za solate)
- 2โ3 stroki ฤesna
- 4โ5 ลพlic ekstra deviลกkega oljฤnega olja
- sol
- poper
- 1โ2 ลพlici limoninega soka (po ลพelji)
Postopek
1Krompir olupite in nareลพite na veฤje kocke. Dajte ga v hladno, dobro osoljeno vodo, zavrite in kuhajte 12โ15 minut, da se zmehฤa, a ostane ฤvrst. Prihranite skodelico ลกkrobne vode od kuhanja.
2Medtem blitvi odstranite debelejลกa vlaknasta stebla in jih nareลพite posebej, liste grobo nareลพite. V drugi posodi zavrite osoljeno vodo; najprej blanลกirajte narezana stebla 3โ4 minute, nato dodajte liste in kuhajte ลกe 1โ2 minuti. Dobro odcedite.
3V velik lonec ali ponev vrnite odcejen krompir in blitvo. Dodajte drobno sesekljan ali strt ฤesen, oljฤno olje, malo soli in popra. Poฤasi vmeลกajte nekaj ลพlic vroฤe ลกkrobne vode, da se olje lepo poveลพe in nastane soฤna, rahlo kremasta tekstura.
4Po okusu dodajte ลกe kapljico limoninega soka. Postrezite takoj kot prilogo k peฤeni ribi, kalamari na ลพaru ali mesu z ลพara; odliฤna je tudi samostojno z rezino kruha.
Nasveti za popolno blitvo s krompirjem
โข Uporabite voลกฤen krompir โ ostane ฤvrst in ne razpade.
โข Stebla kuhajte posebej malo dlje kot liste, da ohranite barvo in teksturo.
โข Ne pretiravajte s ฤesnom โ naj odiลกavi, ne prekrije okusa blitve.
โข ล krobna voda od krompirja pomaga ยปemulgiratiยซ oljฤno olje โ jed bo soฤnejลกa brez odveฤne maลกฤobe.
โข Po dalmatinsko je jed skromna in ฤista โ zaฤimbam pustite doma; po ลพelji dodajte le ลกฤepec drobno sesekljanega peterลกilja.
Pogosta vpraลกanja (FAQ)
Katero olje je najboljลกe?
Ekstra deviลกko oljฤno olje z neลพnim, sadnim profilom โ poudari mediteranski znaฤaj in lepo zaokroลพi okus.
Lahko jed pripravim vnaprej?
Lahko, a najboljลกa je sveลพe pripravljena. ฤe jo pogrevate, dodajte ลพlico ลกkrobne vode ali kanฤek olja, da znova postane soฤna.
Kateri krompir izbrati?
Izberite voลกฤene sorte za solate (npr. Annabelle, Nicola). Mokaฤaste sorte se rade razkuhajo in jed postane zrnata.