This post is also available in:
Hrvatski (Hrvaลกki)
Jesenski kostanjev liker je sladko-aromatiฤna domaฤa pijaฤa z bogatim oreลกkastim okusom kostanja in blago alkoholno noto ลพganja. Odliฤno se poda k peฤenim kostanjem, sladicam ali kot aperitiv. Priprava je enostavna, a liker potrebuje nekaj ฤasa za zorenje, da razvije svoj poln okus.
Sestavine za kostanjev liker (pribliลพno 1 liter)
- 200 g kuhanih kostanjev (maronov)
- 600 ml kakovostnega ลพganja
- 150 g sladkorja
- 200 ml vode
Postopek
1Kuhanim kostanjem odstranite trdo zunanjo lupino (rjava koลพica lahko ostane). Dajte jih v steklenico s ลกirokim vratom in prelijte z ลพganjem.
2Steklenico dobro zaprite in postavite v hladen, temen prostor za pribliลพno dva meseca, da se okusi prepojijo.
3Skuhajte sladkorni sirup: vodo s sladkorjem zavrite, kuhajte, dokler se sladkor ne raztopi, nato odstavite in ohladite.
4ลฝganje z namoฤenimi kostanji precedite, zmeลกajte s sladkornim sirupom in prelijte v ฤisto steklenico.
5Kostanjev liker pustite ลกe nekaj dni, da se okusi poveลพejo. Postrezite ga samega, z ledom ali kot dodatek k sladicam.
Nasveti za popoln kostanjev liker
โข Uporabite kakovostno ลพganje, saj bo vplivalo na okus konฤnega likerja.
โข Kostanje predhodno dobro skuhajte, da bodo mehki in aromatiฤni.
โข Po ลพelji dodajte vaniljev strok, cimet ali klinฤke za bolj prazniฤen okus.
โข Liker je lepo darilo โ nalijte ga v dekorativne stekleniฤke in dodajte roฤno napisano etiketo.
โข Ko se liker razvije, ga hranite v hladnem in temnem prostoru.
Pogosta vpraลกanja (FAQ)
Kako dolgo naj se kostanjev liker zori?
Najbolje je, da kostanjev liker stoji vsaj dva meseca, da se okusi razvijejo. Daljลกe zorenje (3โ4 mesece) mu ลกe izboljลกa aromo.
Lahko kostanjev liker uporabim tudi v kuhinji?
Seveda. Odliฤen je za dodajanje v kavo ali ฤaj, kot preliv za sladoled, palaฤinke ali v biskvitne sladice. Uporabite ga lahko tudi za mariniranje mesa ali pripravo omak.
Kaj postreฤi zraven?
Kostanjev liker se lepo poda k peฤenim kostanjem, suhemu sadju, ฤokoladi in prazniฤnim sladicam. Postrezite ga v majhnih kozarฤkih kot aperitiv ali digestiv.
Zanima me ali namakamo kuhane ali surove kostanje.
Hvala za odgovor in lep dan
Mika
Pozdravljena, Mika,
kostanj seveda skuhamo, bom dodala v recept,
hvala n lep dan tudi vam