Velikonočni pečeni piščanec

Znam svetuje

Če za velikonočni zajtrk jemo šunko, potem si za pozno kosilo ali zgodnjo večerjo privoščimo hrustljavo zapečenega piščanca.

Sestavine za velikonočnega pečenega piščanca

  • 1 cel piščanec
  • 2 žlici masla
  • 1 žlička česna v prahu
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 0,3 dl suhega belega vina
  • 2 žlički limoninega soka
  • nekaj vejic svežega timijana
  • vejico svežega rožmarina
  • 3 olupljene stroke česna
  • peteršilj, sol in poper

Postopek

1Piščanca očistimo, odstranimo drobovje, porežemo večje kose maščobe in ga zunaj in znotraj operemo pod tekočo vodo. S papirnatimi brisačkami ga temeljito osušimo.

2Pripravimo premaz za našega piščanca. V posodi zmešamo olje, maslo, česen v prahu, limonin sok in belo vino.

3Z dobljeno pasto temeljito premažemo piščanca, znotraj in zunaj. Nekaj paste potisnemo tudi pod kožo.  Premazanega piščanca pustimo stati pol ure, da se ogreje na sobno temperaturo, tako se bo hitreje in lepše spekel.

4Pečico predgrejemo na 200°C. Piščanca še temeljito (zunaj in znotraj) začinimo s soljo in poprom.

5V trup pa položimo stroke česna, timijan in rožmarin, lahko tudi krhlje limone (če uporabljate neškropljene, bio limone).

6Piščanca pečemo v srednji legi približno uro in 20 minut. Na primerno velik pekač ga položimo s prsmi navzdol.

7Po 45 minutah pečenja piščanca vzamemo iz pečice, ga obrnemo in prelijemo s sokovi, ki so se nabrali na dnu pekača. Pečemo še 45 minut.

8Pečenega piščanca vzamemo iz pečice, ohlapno zavijemo v alu folijo, ki jo na nekaj mestih preluknjamo, in pustimo stati 10 minut, da se sokovi lepo porazdelijo. Postrežemo s poljubno prilogo, lahko tudi samo s solato.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite