Pastirska pita: Klasika okusov in udobja, ta srฤna jed predstavlja popolno harmonijo mesnega nadeva, sveลพe zelenjave in krompirjevega pireja, vse skupaj zaฤinjeno s pridihom zaฤimb. S hrustljavo zlato skorjo na vrhu, pastirska pita obljublja popotovanje nazaj v domaฤe kuhinje in toplo vzduลกje.
Ta recept, ki se prenaลกa iz generacije v generacijo, vas bo oฤaral z nostalgijo in preprostim uลพitkom vsakega griลพljaja. Pripravite se na kulinariฤno popotovanje, ki bo vaลกe brbonฤice razvajalo s tradicionalnim okusom in toplino vsake plasti pastirske pite.
Sestavine za pastirsko pito
Mleto meso
- 750 g mletega mesa, jagnjetine ali govedine
- 2 veฤji ฤebuli
- 3 stroki ฤesna
- 1 steblo zelene
- 2 veฤja korenฤka
- 150 g mladega ali zmrznjenega graha
- 2 ลพlici paradiลพnikove mezge
- 200 ml piลกฤanฤje juhe, ฤe kuhate z govedino, pa goveje juhe
- 100 ml rdeฤega vina
- 2 ลพlici oljฤnega olja
- 1 ลพliฤka sveลพega sesekljanega timijana
- 1 ลพliฤka sveลพega sesekljanega roลพmarina
- 1 lovorjev list
- 1 ลพliฤka soli
- 1/2 ลพliฤke popra
Pire
- 800 g krompirja
- 50 g masla
- 100 ml mleka
- sol in poper po okusu
- nekaj ลพlic stopljenega masla za po vrhu
Postopek
1Najprej pripravimo vso zelenjavo, ฤebulo olupimo in drobno nasekljamo, korenฤek ostrgamo in nareลพemo na majhne koลกฤke, zeleno prav tako nareลพemo na majhne koลกฤke, ฤesen olupimo in drobno nasekljamo. Grah, ฤe imamo sveลพega, oluลกฤimo.
2V veฤji ponvi, taki ki jo lahko postavimo v peฤico segrejemo oljฤno olje in na njem najprej poduลกimo ฤebulo, ki jo malo posolimo. Duลกimo nekaj minut, da izpari tekoฤina, ki jo spusti ฤebula.
3Dodamo zeleno in korenฤek in duลกimo ลกe pet minut, nato dodamo ลกe ฤesen, ko ta zadiลกi pa mleto meso. Ob stalnem meลกanju duลกimo 10 minut, da meso spremeni barvo, nato ga zalijemo z vinom. Na moฤnem ognju, stalno meลกamo toliko ฤasa, da izpari polovica tekoฤine. Z leseno kuhalnico dobro postrgamo po dnu, da odlepimo vse karamelizirane delฤke.
4Zalijemo z juลกno osnovo, dodamo mezgo, vse zaฤimbe in grah, zniลพamo temperaturo. Duลกimo ลกe pribliลพno pol ure, dokler se omaka ne zgosti, vmes veฤkrat premeลกamo.
5Medtem pripravimo ลกe pire. Krompir operemo, olupimo in nareลพemo na majhne kose. Zalijemo ga s hladno vodo, jo posolimo in kuhamo dokler ne zavre, nato pa ลกe 12-15 minut, odvisno koliko velike kose imamo.
6Krompir odcedimo, vrnemo v lonec, kjer se je kuhal in ga nekaj minut pustimo, da izpari ฤim veฤ vode.
7Nato ga pretlaฤimo, da dobimo gladek pire, vmeลกamo maslo in mleko. Po okusu ga ลกe malo popopramo in posolimo. Pire mora biti dovolj redek, da se bo lepo namazal ฤez mleto meso, ne pa voden.
8Peฤico predgrejemo na 200ยฐC. Mleto meso odstavimo z ognja in po njem razporedimo pire krompir. Premaลพemo ga z maslom in peฤemo 20-25 minut, dokler pire ne postane lepe, zlato rumene barve.
9Postreลพemo takoj, najbolje s skledo zelene solate.