Pastirska pita (Shepherd’s pie)

Znam svetuje

Pastirska pita: Klasika okusov in udobja, ta srฤna jed predstavlja popolno harmonijo mesnega nadeva, sveลพe zelenjave in krompirjevega pireja, vse skupaj zaฤinjeno s pridihom zaฤimb. S hrustljavo zlato skorjo na vrhu, pastirska pita obljublja popotovanje nazaj v domaฤe kuhinje in toplo vzduลกje.

Ta recept, ki se prenaลกa iz generacije v generacijo, vas bo oฤaral z nostalgijo in preprostim uลพitkom vsakega griลพljaja. Pripravite se na kulinariฤno popotovanje, ki bo vaลกe brbonฤice razvajalo s tradicionalnim okusom in toplino vsake plasti pastirske pite.

Sestavine za pastirsko pito

Mleto meso

  • 750 g mletega mesa, jagnjetine ali govedine
  • 2 veฤji ฤebuli
  • 3 stroki ฤesna
  • 1 steblo zelene
  • 2 veฤja korenฤka
  • 150 g mladega ali zmrznjenega graha
  • 2 ลพlici paradiลพnikove mezge
  • 200 ml piลกฤanฤje juhe, ฤe kuhate z govedino, pa goveje juhe
  • 100 ml rdeฤega vina
  • 2 ลพlici oljฤnega olja
  • 1 ลพliฤka sveลพega sesekljanega timijana
  • 1 ลพliฤka sveลพega sesekljanega roลพmarina
  • 1 lovorjev list
  • 1 ลพliฤka soli
  • 1/2 ลพliฤke popra

Pire

  • 800 g krompirja
  • 50 g masla
  • 100 ml mleka
  • sol in poper po okusu
  • nekaj ลพlic stopljenega masla za po vrhu

Postopek

1Najprej pripravimo vso zelenjavo, ฤebulo olupimo in drobno nasekljamo, korenฤek ostrgamo in nareลพemo na majhne koลกฤke, zeleno prav tako nareลพemo na majhne koลกฤke, ฤesen olupimo in drobno nasekljamo. Grah, ฤe imamo sveลพega, oluลกฤimo.

2V veฤji ponvi, taki ki jo lahko postavimo v peฤico segrejemo oljฤno olje in na njem najprej poduลกimo ฤebulo, ki jo malo posolimo. Duลกimo nekaj minut, da izpari tekoฤina, ki jo spusti ฤebula.

3Dodamo zeleno in korenฤek in duลกimo ลกe pet minut, nato dodamo ลกe ฤesen, ko ta zadiลกi pa mleto meso. Ob stalnem meลกanju duลกimo 10 minut, da meso spremeni barvo, nato ga zalijemo z vinom. Na moฤnem ognju, stalno meลกamo toliko ฤasa, da izpari polovica tekoฤine. Z leseno kuhalnico dobro postrgamo po dnu, da odlepimo vse karamelizirane delฤke.

4Zalijemo z juลกno osnovo, dodamo mezgo, vse zaฤimbe in grah, zniลพamo temperaturo. Duลกimo ลกe pribliลพno pol ure, dokler se omaka ne zgosti, vmes veฤkrat premeลกamo.

5Medtem pripravimo ลกe pire. Krompir operemo, olupimo in nareลพemo na majhne kose. Zalijemo ga s hladno vodo, jo posolimo in kuhamo dokler ne zavre, nato pa ลกe 12-15 minut, odvisno koliko velike kose imamo.

6Krompir odcedimo, vrnemo v lonec, kjer se je kuhal in ga nekaj minut pustimo, da izpari ฤim veฤ vode.

7Nato ga pretlaฤimo, da dobimo gladek pire, vmeลกamo maslo in mleko. Po okusu ga ลกe malo popopramo in posolimo. Pire mora biti dovolj redek, da se bo lepo namazal ฤez mleto meso, ne pa voden.

8Peฤico predgrejemo na 200ยฐC. Mleto meso odstavimo z ognja in po njem razporedimo pire krompir. Premaลพemo ga z maslom in peฤemo 20-25 minut, dokler pire ne postane lepe, zlato rumene barve.

9Postreลพemo takoj, najbolje s skledo zelene solate.

V naลกi spletni trgovini se nahajajo vrhunski izdelki po neverjetnih cenah

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite