Gorenjska prata je tradicionalna jed, ki jo na Gorenjskem pripravijo za veliko noฤ in jedo s ลกunko in hrenom.
Sestavine
- 600 g suho prekajene vratovine
- 800 g starega kruha
- 2 veliki ฤebuli
- 2 stroka ฤesna
- 8 jajc
- ลกopek nasekljanega peterลกilja in drobnjaka
- sol
- poper
- 10 g masla ali svinjske masti
- 1 ลพlica kruลกnih drobtin za pekaฤ
Postopek
1Kruh nareลพemo na majhne kocke in ga pustimo na zraku, da se nekoliko posuลกi.
2Prekajeno vratovino dobro operemo, zalijemo s toliko hladne vode, da je meso popolnoma prekrito, pustimo da zavre in kuhamo nekaj minut. Pustimo, da se meso ohladi v vodi, v kateri se je kuhalo, ker tako ostane soฤno.
3Kruh prelijemo z dobrim decilitrom vode, v kateri smo kuhali meso in ga dobro premeลกamo.
4ฤebulo drobno sesekljamo in jo v ponvi na maslu zlato rumeno prepraลพimo, ko se zmehฤa dodamo ลกe nasekljan ฤesen in praลพimo toliko ฤasa, da ฤesen zadiลกi.
5Ohlajeno meso zreลพemo na kocke.
6V skledo ubijemo jajca, jih posolimo in popopramo ter dobro stepemo. Primeลกamo jih namoฤenemu kruhu, potem pa v zmes na rahlo vmeลกamo ลกe na kocke narezano meso, nasekljan peterลกilj, nasekljan drobnjak in popraลพeno ฤebulo.
Peฤico segrejemo na 180 ยฐC. Pekaฤ dobro namastimo z maslom ali svinjsko mastjo, ga potresemo s kruลกnimi drobtinami in vanj vlijemo pripravljeno maso.7
7Prato peฤemo v ogreti peฤici 40 minut, dokler ne dobi lepe, zlato rumene barve. Pustimo jo nekaj minut v pekaฤu, da se malo ohladi, nato jo zvrnemo iz pekaฤa, nareลพemo na kose in postreลพemo.