Gorenjska prata

Znam svetuje

Gorenjska prata je tradicionalna jed, ki jo na Gorenjskem pripravijo za veliko noč in jedo s šunko in hrenom.

Sestavine

  • 600 g suho prekajene vratovine
  • 800 g starega kruha
  • 2 veliki čebuli
  • 2 stroka česna
  • 8 jajc
  • šopek nasekljanega peteršilja in drobnjaka
  • sol
  • poper
  • 10 g masla ali svinjske masti
  • 1 žlica krušnih drobtin za pekač

Postopek

1Kruh narežemo na majhne kocke in ga pustimo na zraku, da se nekoliko posuši.

2Prekajeno vratovino dobro operemo, zalijemo s toliko hladne vode, da je meso popolnoma prekrito, pustimo da zavre in kuhamo nekaj minut. Pustimo, da se meso ohladi v vodi, v kateri se je kuhalo, ker tako ostane sočno.

3Kruh prelijemo z dobrim decilitrom vode, v kateri smo kuhali meso in ga dobro premešamo.

4Čebulo drobno sesekljamo in jo v ponvi na maslu zlato rumeno prepražimo, ko se zmehča dodamo še nasekljan česen in pražimo toliko časa, da česen zadiši.

5Ohlajeno meso zrežemo na kocke.

6V skledo ubijemo jajca, jih posolimo in popopramo ter dobro stepemo. Primešamo jih namočenemu kruhu, potem pa v zmes na rahlo vmešamo še na kocke narezano meso, nasekljan peteršilj, nasekljan drobnjak in popraženo čebulo.
Pečico segrejemo na 180 °C. Pekač dobro namastimo z maslom ali svinjsko mastjo, ga potresemo s krušnimi drobtinami in  vanj vlijemo pripravljeno maso.7

7Prato pečemo v ogreti pečici 40 minut, dokler ne dobi lepe, zlato rumene barve. Pustimo jo nekaj minut v pekaču, da se malo ohladi, nato jo zvrnemo iz pekača, narežemo na kose in postrežemo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite