Gorenjska prata

Znam svetuje

Gorenjska prata je tradicionalna jed, ki jo na Gorenjskem pripravijo za veliko noฤ in jedo s ลกunko in hrenom.

Sestavine

  • 600 g suho prekajene vratovine
  • 800 g starega kruha
  • 2 veliki ฤebuli
  • 2 stroka ฤesna
  • 8 jajc
  • ลกopek nasekljanega peterลกilja in drobnjaka
  • sol
  • poper
  • 10 g masla ali svinjske masti
  • 1 ลพlica kruลกnih drobtin za pekaฤ

Postopek

1Kruh nareลพemo na majhne kocke in ga pustimo na zraku, da se nekoliko posuลกi.

2Prekajeno vratovino dobro operemo, zalijemo s toliko hladne vode, da je meso popolnoma prekrito, pustimo da zavre in kuhamo nekaj minut. Pustimo, da se meso ohladi v vodi, v kateri se je kuhalo, ker tako ostane soฤno.

3Kruh prelijemo z dobrim decilitrom vode, v kateri smo kuhali meso in ga dobro premeลกamo.

4ฤŒebulo drobno sesekljamo in jo v ponvi na maslu zlato rumeno prepraลพimo, ko se zmehฤa dodamo ลกe nasekljan ฤesen in praลพimo toliko ฤasa, da ฤesen zadiลกi.

5Ohlajeno meso zreลพemo na kocke.

6V skledo ubijemo jajca, jih posolimo in popopramo ter dobro stepemo. Primeลกamo jih namoฤenemu kruhu, potem pa v zmes na rahlo vmeลกamo ลกe na kocke narezano meso, nasekljan peterลกilj, nasekljan drobnjak in popraลพeno ฤebulo.
Peฤico segrejemo na 180 ยฐC. Pekaฤ dobro namastimo z maslom ali svinjsko mastjo, ga potresemo s kruลกnimi drobtinami in  vanj vlijemo pripravljeno maso.7

7Prato peฤemo v ogreti peฤici 40 minut, dokler ne dobi lepe, zlato rumene barve. Pustimo jo nekaj minut v pekaฤu, da se malo ohladi, nato jo zvrnemo iz pekaฤa, nareลพemo na kose in postreลพemo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Vedno sveลพe

Sorodna vsebina

Ne prezrite