Soržični kruh

Znam svetuje

Ko zadiši po svežem kruhu, je dan lepši.

Sestavine

  • 1 kg soržične moke
  • 20 g soli
  • 10 g sladkorja
  • 30 g kvasa
  • 8 dl vode

Za kislo testo

  • 50 g pšenične moke
  • 1 dl vode

Postopek

1Najprej pripravimo kislo testo: v posodici zmešamo vodo in moko ter jo pokrijemo s prtičkom. Zmes pustimo počivati vsaj 12 ur.

2V skledo presejemo soržično moko in vanjo nadrobimo kvas. Nato dodamo sol, sladkor in kislo testo. Postopoma prilivamo vodo in zamesimo mehkejše testo. Testo pustimo na pomokani delovni površini pri sobni temperaturi, da počiva 15 minut.

3Nato testo premesimo in pustimo počivati še 10 minut.

4Pripravimo košarice za vzhajanje in jih pomokamo.

5Testo razdelimo na manjše kose, lahko pa oblikujemo 2 večja hlebčka. Oblikovane kruhke pustimo v košaricah, da vzhajajo, dokler ne narastejo za polovico.

6Vzhajano testo zvrnemo na pekač, vanj po površini zarežemo ali ga na več mestih prebodemo.

7Soržični kruh pečemo približno 40 minut pri 220°C.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Vedno sveže

Sorodna vsebina

Ne prezrite