Kvinojin kruh je zdrav in hranljiv nadomestek za tradicionalni kruh, primeren za vse, ki iลกฤejo brezglutenske moลพnosti. Ta preprost recept zdruลพuje kvinojo, chia semena in olivno olje, kar ustvari okusen kruh z mehko sredico in hrustljavo skorjo.
Sestavine za kvinojin kruh
- 300 g kvinoje
- 60 g chia semen
- Sok polovice limone
- 1/2 vreฤke vinskega kamna (ali 1/2 ลพliฤke sode bikarbone)
- 2 ลพliฤki soli
- 1/4 skodelice olivnega olja (pribliลพno 1 dcl)
- 2 dcl vode
Postopek
1Kvinojo dajte v posodo, prelijte z vodo in jo ฤez noฤ namoฤite v hladilniku. Chia semena prav tako namoฤite v 1 dcl vode in pustite ฤez noฤ, da se razvije ลพelatinasta tekstura.
2Naslednje jutro kvinojo dobro sperite pod tekoฤo vodo, dokler voda ni bistra, in jo temeljito odcedite. Vse sestavine (kvinojo, chia gel, limonin sok, vinski kamen/sodo bikarbono, sol, olivno olje in preostalo vodo) dajte v meลกalnik. Meลกajte pribliลพno 3 minute, dokler ne dobite gladke mase. Pazite, da masa ne bo pretekoฤa; po potrebi dodajte le malo vode.
3Peฤico segrejte na 160ยฐC. Maso enakomerno razporedite po pekaฤu, obloลพenem s papirjem za peko. Pecite 80 minut pri 160 ยฐC, nato pa temperaturo poviลกajte na 180 ยฐC in pecite ลกe dodatnih 10 minut.
4Po konฤani peki pustite kruh v pekaฤu, da se hladi pribliลพno 30 minut. Ko se ohladi, ga vzemite iz pekaฤa in pustite, da se popolnoma ohladi, preden ga nareลพete in postreลพete.