Doma narejeni krompirjevi svaljki ali njoki so nekaj najboljลกega.
Sestavine
- 1 kg krompirja
- 60 g masla
- sol
- 300 g ostre moke (moke vzamemo za tretjino teลพe krompirja)
- 3 jajca
Priprava
1Neolupljen krompir kuhamo pribliลพno 30 minut, ga ocedimo, olupimo kar se da vroฤega in dobro pretlaฤimo. ฤim bolj vroฤega tudi zabelimo z maslom in premeลกemo.
2Ko se ohladi, ga osolimo, potresemo z moko, ubijemo jajca in na hitro zgnetemo v testo. Krompirjevo testo razdelimo na veฤ delov, oblikujemo dolge svaljke, ki jih nareลพemo na 1,5 cm dolge njoke.
3Njoke damo v soljen krop in ko priplavajo na povrลกje, jih kuhamo ลกe 2 do 3 minute. Tako pripravljeni njoki so rahli in obdrลพijo lepo obliko.
4Priljubljene omake z njoki so ponavadi bolonjska omaka, golaลพ, teleฤji ragu, paradiลพnikova omaka โฆ