Nežna, kremna juha, ki jo hitro pripravimo, je zelo dobra tudi hladna, zato jo lahko kuhamo tudi poleti.
Sestavine
- 600 g krompirja
- 1 por
- 2 korenčka
- 400 ml mleka
- 100 ml smetane za kuhanje
- 500 ml zelenjavne jušne osnove
- 2 žlici oljčnega olja
- 50 g masla
- šopek svežega timijana in peteršilja
- 1/2 žličke muškatnega oreška
- Sol in poper
Postopek
1Por in korenček očistimo in narežemo na majhne koščke. V loncu segrejemo maslo in olje in na nje dušimo por in korenje približno 15 minut.
2Krompir olupimo in narežemo na majhne kocke. Dodamo ga v lonec in nekaj minut dušimo skupaj z zelenjavo. Dodamo mlačno mleko, solimo, dodamo tudi vse začimbe, pokrijemo in na zmernem ognju kuhamo 20 minut, da se skuha krompir.
3Juho z mešalnikom zmiksamo, dodamo še smetano za kuhanje, jušno osnovo, poskusimo če je dovolj začinjeno in pustimo vreti še 10 minut.
4Okrasimo še s kolobarčki svežega pora in postrežemo.