Blitva in krompir sta po navadi priloga k različnim ribjim jedem, vendar iz teh dveh preprostih sestavin lahko skuhamo tudi odlično juho.
Sestavine
- 500 g blitve
- 600 g krompirja
- 5 strokov česna
- 2 čebuli
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 1/2 žličke popra
- 0,3 dl oljčnega olja
- 1 žlička grobo mlete paprike
- sol po okusu
Postopek
1Čebulo in česen olupimo in drobno nasekljamo. V večjem lonci segrejemo oljčno olje in na njem pocvremo najprej čebulo, ko se ta zmehča, pa še česen.
2Krompir olupimo in narežemo na majhne koščke. Stresemo ga k čebuli. Malo pocvremo in zalijemo z jušno osnovo.
3Blitvo operemo s hladno vodo. Jo odcedimo in ločimo liste od stebla. Oboje narežemo. Stebla blitve dodamo v lonec in kuhamo nekaj minut.
4Po petih minutah dodamo še narezane liste, popopramo in posolimo po okusu. Pokrito kuhamo še 10-15 minut, dokler krompir ni mehak.
5Nalijemo v skodelice, dodamo nekaj kapljic oljnega olja in potresemo s papriko. Še kos popečenega kruha in kosilo je nared.