Fuži, testenine značilne za Istro in tartufi – po moje je to ena izmed bolj priljubljenih gostilniških jedi. Lahko jo pripravimo tudi doma.
Sestavine za fuže s tartufi
- 400 g testenin – fuži
- 100 g tartufate
- košček svežega tartufa, če ga imamo
- 80 g masla
- 250 ml smetane za kuhanje
- 60 g sveže naribanega parmezana
- 2 stroka česna
- ščepec česna v prahu
- 1/2 žličke grobo mletega črnega popra
- 2 žlici oljčnega olja z okusom tartufov
- sol
Postopek
1V vreli, slani vodi skuhamo fuže na zob.
2Medtem, ko se kuhajo, pripravimo omako. V ponvi segrejemo maslo (pazimo, da se maslo ne prežge), na njem na hitro popražimo česen in takoj ko zadiši, prilijemo sladko smetano. Dodamo vse začimbe in polovico naribanega parmezana, minutko pokuhamo, dodamo še tartufato, pokuhamo še minuto in omako prelijemo čez kuhane in odcejene fuže.
3Primešamo še oljčno olje z okusom tartufov, dobro premešamo in če so fuži presuhi, dodamo še nekaj žlic vode, v kateri so se kuhali. Takoj razporedimo na krožnike in potresemo s preostalim parmezanom in sveže naribanim tartufom.