Odlična omaka, ki se seveda najbolj poda k rdečemu mesu, saj se v njej okusi kar stopijo.
Sestavine za refoškovo omako
- 100 g masla
- 4 šalotke
- 1 jabolko
- 3 žlice medu
- 1 dl jušne osnove
- 2 dl refoška
- sol
- poper
- soda bikarbona
Postopek
1Šalotko očistimo in drobno nasekljamo. V ponvi razpustimo maslo in na njem popražimo šalotko. Dodamo ji malo soli in noževo konico sode bikarbone, da se hitreje razpusti.
2Jabolko olupimo, drobno naribamo in skupaj z medom dodamo k podušeni šalotki. Na zmernem ognju dušimo toliko časa, da se jabolko razpusti in tekočina povre.
3Nato dodamo še poper, najboljši je sveže mleti, zalijemo z jušno osnovo in refoškom. Omako večkrat premešamo in kuhamo toliko časa, da se zgosti, kar traja približno 15-20 minut.
4Nato jo gladko zmešamo s paličnim mešalnikom.
Nasveti
Refošk lahko zamenjamo s teranom, jabolka pa s kakšnim drugim sadjem, recimo malinami. Postrežemo k pečenemu mesu.