Ime izhaja iz dveh azteških Nahuatl besed: ahuacatl (avokado) in molli (omaka). Guacamole je zagotovo ena najbolj znanih pomak/omak, ki izhajajo iz Mehike.
Sestavine za guacamole omako za tortilje
- avokado (mehak na dotik)
- 1/2 limete
- vejica svežega peteršilja
- 1 manjša bela čebula (velikosti šalotke)
- 1/3 sveže paprike
- 3 češnjeve paradižnike
- 2 žlici smetanovega namaza znamke MU z zelišči
- sol
- poper
Postopek
1Avokado prerežemo na pol. Odstranimo koščico in ga olupimo. Odrežemo črne ali rjave dele, ti namreč zelo pogrenijo. Večje kose avokada narežemo z nožem.
2Paradižnik, papriko in čebulo na drobno sesekljamo z nožem. Peteršilj nasekljamo. Vse skupaj pretlačimo z vilico ali v možnarju, da se spremeni v pasto s koščki. Po potrebi dosolimo.
3Avokado ima rad sol, tako kot krompir. Z limeto popravljamo okus in zaščitimo avokado, da ne izgubi zelene barve. Postrežemo takoj s tortilija čipsi.