Neลพna, kremna juha, ki jo hitro pripravimo, je zelo dobra tudi hladna, zato jo lahko kuhamo tudi poleti.
Sestavine
- 600 g krompirja
- 1 por
- 2 korenฤka
- 400 ml mleka
- 100 ml smetane za kuhanje
- 500 ml zelenjavne juลกne osnove
- 2 ลพlici oljฤnega olja
- 50 g masla
- ลกopek sveลพega timijana in peterลกilja
- 1/2 ลพliฤke muลกkatnega oreลกka
- Sol in poper
Postopek
1Por in korenฤek oฤistimo in nareลพemo na majhne koลกฤke. V loncu segrejemo maslo in olje in na nje duลกimo por in korenje pribliลพno 15 minut.
2Krompir olupimo in nareลพemo na majhne kocke. Dodamo ga v lonec in nekaj minut duลกimo skupaj z zelenjavo. Dodamo mlaฤno mleko, solimo, dodamo tudi vse zaฤimbe, pokrijemo in na zmernem ognju kuhamo 20 minut, da se skuha krompir.
3Juho z meลกalnikom zmiksamo, dodamo ลกe smetano za kuhanje, juลกno osnovo, poskusimo ฤe je dovolj zaฤinjeno in pustimo vreti ลกe 10 minut.
4Okrasimo ลกe s kolobarฤki sveลพega pora in postreลพemo.